Ekspozycje targowe ponad 350 wystawców, prezentacje, degustacje, rozmowy B2B, pokazy, panele ekspertów – to oferowały targi spożywcze. Jednym z najbardziej popularnych sektorów były EcoFood i NutraFood. – Rynek żywności ekologicznej stale się rozwija w dwucyfrowym tempie rok do roku i wszystko wskazuje, że nie jest to to chwilowa moda ale troska o zdrowie, środowisko – mówiła Agnieszka Szpaderska dyrektor targów.
Targi to nie tylko oferta dla handlu ale także możliwość nawiązania nowych kontaktów biznesowych z producentami, dystrybutorami żywności i napojów w kraju i ze świata. Uczestniczyło w nich kilkuset wystawców z 25 krajów – Włoch, Grecji, Ukrainy, Białorusi, Niemiec, Indii. Odwiedzający mogli zapoznać się także z szeroką ofertą alkoholi i win. Po raz trzeci Targom towarzyszyły targi żywności Made-in-Italy – Bellavita, aby promować tradycyjną włoską żywność.
Złoty medal WorldFood Poland. Ponad 200 produktów z 14 kategoriach walczyło o Złoty Medal i Wyróżnienia. Przyznano 13 medali.
W kategorii Debiut polski Złoty Medal otrzymał Chrzan tarty z wasabi z firmy Ogródek Dziadunia. Wyróżnienie w kategorii Żywność Ekologiczna otrzymał ocet ekologiczny jabłkowy (OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy). W kategorii Przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego Złoty Medal zdobyła pasta słonecznikowa z curry (Primavika), a wyróżnienie – Malinowy sok przecierowy bez cukru (Gospodarstwo „Prosto ze Wsi”).
Maciej Kania
źródło: Marta Szyperek - relacja z targów