- zwiększenie skali rolnictwa ekologicznego do 25% wszystkich upraw rolnych;
- zmniejszenie ilości wszystkich używanych środków ochrony roślin o połowę;
- ograniczenie stosowania nawozów sztucznych o 20%.
Pierwszą w naszym cyklu jest firma Chemirol z preparatem Bakto G-Stop
Rok 2021 był wyzwaniem dla producentów warzyw gruntowych i nie tylko. Warunki pogodowe były niesprzyjające praktycznie przez cały sezon. Późna i zimna wiosna oraz opóźnienie wegetacji o 3 tygodnie nie sprzyjało wschodom i przyjmowaniu się rozsad. Upały panujące w lipcu oraz ulewne deszcze w sierpniu stały się kolejnym czynnikiem stresogennym, który przyczynił się do intensyfikacji chorób grzybowych i bakteryjnych w uprawach między innymi brokułu, kalafiora, kapusty i cebuli.
Dodatkowo nieregularne opady oraz coraz mniejsza dostępność środków ochrony roślin zmniejszała szansę na skuteczną ochronę. Firma Chemirol, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, wprowadziła produkt, którego najważniejszym zadaniem jest poprawa witalności, zdrowotności i jakości produkowanych ziemiopłodów. Wspomnianym wyżej produktem jest Bakto G-STOP. Oparty jest na formach przetrwalnikowych 2 szczepów bakterii z rodzaju Bacillus (Bacillus amyloliquefaciens DW1A i Bacillus Subtilis DW2S). Produkt wykazuje dwukierunkowe działanie zwiększające zdrowotność roślin.
- Pierwszy mechanizm skuteczności opiera się na zasiedlaniu środowiska roślinnego i glebowego, tworząc swoistą barierę mikrobiologiczną, która ogranicza rozwój patogenów grzybowych poprzez efekt tzw. „zajętego krzesła”;
- Dodatkowo, metabolity wydzielane przez bakterie wykazują działanie antagonistyczne wobec szeregu chorób grzybowych i bakteryjnych, co znalazło potwierdzenie na plantacjach wielu klientów w całej Polsce. Forma przetrwalnikowa o wysokiej odporności umożliwia stosowanie produktu Bakto G-STOP w mieszaninach zbiornikowych w wielu kombinacjach, nawet łącznie z insektycydami czy fungicydami
Bakto G-STOP posiada certyfikat IUNG dzięki czemu może być wykorzystywany przy uprawach zarówno konwencjonalnych jak i ekologicznych. Z powodzeniem może być wykorzystywany również na przydomowych warzywnikach nastawionych na żywność ekologiczną. W celu uzyskania maksymalnej efektywności działania produktu, zaleca się stosowanie go w sposób profilaktyczny oraz uzupełniający.
Bakto G-STOP zalecamy stosować „solo” w uprawach nastawionych na produkcję ekologiczną, lub w połączeniu/ na przemian z środkami konwencjonalnymi w celu zwiększenia zdrowotności roślin oraz zmniejszenia wystąpienia pozostałości substancji czynnych. Na plantacjach roślin kapustnych wykazano ograniczanie chorób bakteryjnych oraz rozwoju alternarii w sezonie.
Plantacje cebuli, w których stosowano Bakto G-STOP, charakteryzowały się mniejszym progiem porażenia Stemphylium vesicarium oraz chorób fuzaryjnych. Przykładowo w przypadku brokuła zabiegi zaleca się rozpocząć przed zwarciem międzyrzędzi – bakterie zastosowane w tym momencie tworzą dodatkowy filtr na glebie, który ogranicza presję chorób odglebowych w późniejszym czasie wegetacji. Stosowanie produktu interwencyjnie również przynosi korzyści – badania dotyczyły między innymi wykorzystania Bakto G-STOP przy ograniczaniu inwazji Stemphylium vesicarium, Alternaria brassicae czy chorób bakteryjnych (np. Xsanthomonas) oraz wielu innych.
W Imieniu Firmy Chemirol chcemy życzyć Państwu udanego sezonu 2022. Więcej na temat produktów biologicznych znajdujących się w ofercie Chemirol możecie Państwo znaleźć na stronie dystrybutora lub poprzez bezpośredni kontakt z Doradcami.
opr. Bernat Patrycja