Właśnie powstał cykl filmów przybliżających konsumentom proces uprawy oraz pracę rodzimych producentów. Poznaj codzienną pracę rolników oraz wartości którymi się kierują. W ramach kampanii poznamy tajniki produkcji pomidorów, papryki, cukinii, bakłażana, pieczarek, czosnku, kapusty, kalafiora i innych – w zasadzie wszystkich najpopularniejszych krajowych warzyw.
- Jednym z celów kampanii informacyjno-promocyjnych realizowanych z Funduszy promocji owoców i warzyw, do których należy projekt Moc Polskich Warzyw jest przekonywanie konsumentów do jakości krajowych produktów rolnych. Doszliśmy do wniosku, że watro pokazać Polakom skąd się biorą dostępne w sklepach polskie warzywa, w jaki sposób powstają, i kto za to odpowiada. Bo za każdym warzywem stoi człowiek – mówi Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP - organizacji koordynującej projekt.
- Często przez brak dostatecznej wiedzy lub świadomości nie dokonujemy właściwych wyborów konsumenckich. Zależy nam, grupom producenckim, żeby Polacy odżywiali się zdrowo, a swoją dietę opierali na krajowych warzywach, które są dla nas najbardziej odpowiednie, zdrowe i zwyczajnie pyszne. Pamiętajmy, że zimą mamy dostęp do wielu świeżych polskich warzyw np. kapusty, marchwi, czosnku, a także grzybów – pieczarek czy boczniaków. Polskie warzywa sezonowe są dostępne również w formie przetworów i mrożonek – dodaje Mirosław Łuska.
Filmy powstałe w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw można obejrzeć na oficjalnym kanale YouTube klikając tutaj: MOC POLSKICH WARZYW, oraz na oficjalnej witrynie na Facebooku: FB MOC POLSKICH WARZYW
opr. Bernat Patrycja
Źródło: mat.pras. Moc Polskich Warzyw
Fot: Moc Polskich Warzyw