Z testów przeprowadzonych przez holenderski Zilt Proefbedrijf Texel wynika, że niektóre odmiany mogą rosnąć w takich warunkach. Co więcej, można je nawadniać słoną wodą, dostarczaną bezpośrednio pod roślinę.
Marc van Rijsselberghe, który jest zaangażowany w przedsięwzięcie uważa, że zainteresowanie firm nasiennych hodowlą odmian tolerancyjnych na zasolenie jest na razie znikome. W Holandii zasolenie jest spowodowane niewłaściwie prowadzoną gospodarką wodną. Problem dotyczy w dużej mierze państw azjatyckich. W Pakistanie zasolonych jest 600 mln ha gruntów, a w Bangladeszu 400 mln ha. Wprowadzenie odmian tolerancyjnych jest szansą na zagospodarowanie tej powierzchni. Zilt Proefbedrijf Texel przebadał do tej pory 700 odmian roślin uprawnych pod kątem tolerancji na zasolenie, 10% z nich wypadło w testach pozytywnie.
Źródło: freshplaza.com