Ich udział w światowym rynku hydrokoloidów, szacowany jest obecnie na 25% i systematycznie rośnie (dane CyberColloids). Wynika to z faktu jej naturalnego pochodzenia oraz możliwości szerokiego zastosowania w produkcji żywności prozdrowotnej, a także w aplikacjach z segmentu żywności wygodnej.
Surowcem do produkcji pektyn są cytrusy (głównie skórki limonki oraz cytryny), a także wytłoki jabłek. Niektóre z pektyn mogą być stosowane w produktach z certyfikatami EKO oraz Organic.
Pektyny
W Polsce pektyny znamy głównie z dżemów, gdzie pełnią one funkcję żelującą. W zależności od zawartości cukru znajdziemy w nich pektyny wysoko- lub nisko- metylowane. Pektyny z grupy termoodwracalnych stosowane są często w produkcji słodyczy – żelków, słodkich nadzień, polew, glazur. Natomiast termostabilne są niezastąpione w piekarnictwie do produkcji wsadów owocowych.
Na całym świecie pektyny stosuje się również w innych aplikacjach. Jest to coraz częściej dostrzegane przez producentów w Polsce, jednak niektóre zastosowania pektyn nie są u nas jeszcze dość mocno rozpowszechnione i dostrzegane z perspektywy konsumenta.
Napoje owocowe i warzywne
W napojach owocowych i warzywnych o niskim pH (od 3,0 do 3,5) pektyna działa jako stabilizator. Zwiększa gęstość wpływając na równomierne „zawieszenie” cząsteczek owoców w produkcie, a także zwiększa uczucie pełności w ustach. Dozowanie pektyny w napojach to od 0,1 do 0,4%.
Większość producentów pektyn posiada w swojej ofercie od 20 do 40 propozycji produktowych. Pozwalają one skutecznie rozwiązać wiele problemów technologicznych w procesie produkcji żywności. Jako produkt pochodzenia naturalnego, pektyny słusznie budzą również pozytywne skojarzenia u konsumentów.
Dlatego stosowanie pektyn staje się coraz silniejszym trendem na rynku spożywczym.
źródło: hortimex.pl
StoryEditor
Zastosowanie pektyn
Pektyny to bardzo dobrze znany w przemyśle spożywczym dodatek do żywności o działaniu zagęszczającym, teksturotwórczym oraz stabilizującym.