StoryEditor

Zbiory warzyw i owoców – szacunki GUS

23.12.2016., 10:54h
Główny Urząd Statystyczny przedstawił szacunkową ocenę wysokości zbiorów warzyw i owoców w Polsce. Plony są wyższe niż przed rokiem. O ile? 

Wynikowy szacunek produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2016 r. przedstawia się następująco:

  • zbiory zbóż ogółem ocenia się na 30,1 mln t, tj. około 8% więcej od zbiorów ubiegłorocznych; 
  • zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na 25,8 mln t, tj. o około 5% więcej od uzyskanych w 2015 r.; 
  • zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na blisko 2,2 mln t, tj. o około 20% mniej od zbiorów ubiegłorocznych; 
  • zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 8,8 mln t, tj. o około 39% więcej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym; 
  • zbiory buraków cukrowych ocenia się na 13,0 mln t, tj. o około 39% więcej od zbiorów uzyskanych w 2015 r.; 
  • zbiory warzyw gruntowych ocenia się na blisko 4,5 mln t, tj. o ok. 18% więcej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym;
  • tegoroczne zbiory owoców z drzew szacuje się na ok. 4,1 mln t, tj. o ok. 13% więcej od zbiorów ubiegłorocznych; 
  • zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na blisko 0,6 mln t, tj. o około 10% więcej od zbiorów uzyskanych w roku 2015. 

Warzywa gruntowe

Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych. Według wstępnych wyników tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była niższa od areału ich uprawy w 2015 r. Ograniczenie areału uprawy zanotowano dla wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych (kapusty, kalafiorów, cebuli, marchwi, buraków ćwikłowych, ogórków i pomidorów), natomiast dla grupy warzyw pozostałych zaobserwowano wzrost. Może to być symptomem zmiany struktury gatunkowej w uprawie warzyw.

Tegoroczne zbiory warzyw gruntowych ogółem oszacowano na blisko 4,5 mln t, tj. na poziomie znacznie wyższym od słabej produkcji roku ubiegłego (wzrost o ok. 18%). Wzrost produkcji warzyw gruntowych wynikał ze zdecydowanie bardziej korzystnych warunków w porównaniu do roku ubiegłego. Pomimo opóźnienia tegorocznej wegetacji, przejściowej suszy wiosną oraz wystąpienia chłodów i nadmiernych opadów deszczu w październiku i listopadzie, warunki wegetacji na ogół sprzyjały rozwojowi roślin.

Największy wzrost zbiorów w porównaniu do 2015 r. zanotowano dla ogórków oraz dla warzyw kapustnych i korzeniowych, które w poprzednim sezonie z powodu dotkliwej suszy plonowały słabo. Znaczny wzrost produkcji odnotowano także dla warzyw z grupy pozostałe, z uwagi na zwiększenie powierzchni ich uprawy.

Szacunkowe zbiory warzyw w 2016 r.:

  • kapusta – 1030 tys. ton
  • marchew – 800 tys. ton
  • cebula – 630 tys. ton
  • buraki ćwikłowe – poniżej 350 tys. ton
  • ogórki – 265 tys. ton
  • pomidory – 260 tys. ton
  • kalafiory – 240 tys. ton
  • pozostałe – 900 tys. ton

Owoce

  • jabłka – 3,6 mln ton
  • wiśnie – 195 tys. ton
  • śliwki – 110 tys. ton
  • gruszki – 80 tys. ton
  • czereśnie – 54 tys. ton
  • brzoskwinie + morele + orzechy włoskie – 21 tys. ton

 

Łączną produkcję zebraną owoców jagodowych szacuje się na niespełna 0,6 mln t, o około 10% więcej od produkcji uzyskanej w roku 2015. Spośród owoców jagodowych, jedynie dla truskawek przewiduje się spadek produkcji w porównaniu do poprzedniego sezonu zbiorów. Tegoroczne warunki wegetacji były dla truskawek niezbyt korzystne, wpłynęły na skrócenie okresu zbioru.

Obserwuje się wzrost powierzchni uprawy porzeczek czarnych. Z powodu niskiej ceny skupu, część owoców tego gatunku nie została w tym sezonie zebrana. W ostatnich latach notuje się także nowe nasadzenia malin, co przyczynia się do osiągania coraz większej produkcji owoców tego gatunku. W bieżącym roku możliwe byłoby osiągniecie rekordowych zbiorów, gdyby nie osłabienie plantacji po ubiegłorocznej suszy, ograniczenie plonowania maliny jesiennej poprzez choroby wirusowe oraz mniej korzystne warunki w końcowej fazie zbiorów. 

Szacunkowe zbiory owoców jagodowych:

  • truskawki – 197 tys. ton
  • porzeczki (czarne i kolorowe) – 166 tys. ton
  • maliny – 125 tys. ton
  • agrest – 12 tys. ton
  • pozostałe – 70 tys. ton

 

Powyższe oceny mogą ulec skorygowaniu w oparciu o ostateczne wyniki z badania struktury gospodarstw rolnych w zakresie powierzchni upraw oraz dane dotyczące skupu niektórych gatunków owoców. mk

22. listopad 2024 15:11