Wynikowy szacunek produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2016 r. przedstawia się następująco:
- zbiory zbóż ogółem ocenia się na 30,1 mln t, tj. około 8% więcej od zbiorów ubiegłorocznych;
- zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na 25,8 mln t, tj. o około 5% więcej od uzyskanych w 2015 r.;
- zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na blisko 2,2 mln t, tj. o około 20% mniej od zbiorów ubiegłorocznych;
- zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 8,8 mln t, tj. o około 39% więcej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym;
- zbiory buraków cukrowych ocenia się na 13,0 mln t, tj. o około 39% więcej od zbiorów uzyskanych w 2015 r.;
- zbiory warzyw gruntowych ocenia się na blisko 4,5 mln t, tj. o ok. 18% więcej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym;
- tegoroczne zbiory owoców z drzew szacuje się na ok. 4,1 mln t, tj. o ok. 13% więcej od zbiorów ubiegłorocznych;
- zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na blisko 0,6 mln t, tj. o około 10% więcej od zbiorów uzyskanych w roku 2015.
Warzywa gruntowe
Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych. Według wstępnych wyników tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była niższa od areału ich uprawy w 2015 r. Ograniczenie areału uprawy zanotowano dla wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych (kapusty, kalafiorów, cebuli, marchwi, buraków ćwikłowych, ogórków i pomidorów), natomiast dla grupy warzyw pozostałych zaobserwowano wzrost. Może to być symptomem zmiany struktury gatunkowej w uprawie warzyw.
Tegoroczne zbiory warzyw gruntowych ogółem oszacowano na blisko 4,5 mln t, tj. na poziomie znacznie wyższym od słabej produkcji roku ubiegłego (wzrost o ok. 18%). Wzrost produkcji warzyw gruntowych wynikał ze zdecydowanie bardziej korzystnych warunków w porównaniu do roku ubiegłego. Pomimo opóźnienia tegorocznej wegetacji, przejściowej suszy wiosną oraz wystąpienia chłodów i nadmiernych opadów deszczu w październiku i listopadzie, warunki wegetacji na ogół sprzyjały rozwojowi roślin.
Największy wzrost zbiorów w porównaniu do 2015 r. zanotowano dla ogórków oraz dla warzyw kapustnych i korzeniowych, które w poprzednim sezonie z powodu dotkliwej suszy plonowały słabo. Znaczny wzrost produkcji odnotowano także dla warzyw z grupy pozostałe, z uwagi na zwiększenie powierzchni ich uprawy.
Szacunkowe zbiory warzyw w 2016 r.:
- kapusta – 1030 tys. ton
- marchew – 800 tys. ton
- cebula – 630 tys. ton
- buraki ćwikłowe – poniżej 350 tys. ton
- ogórki – 265 tys. ton
- pomidory – 260 tys. ton
- kalafiory – 240 tys. ton
- pozostałe – 900 tys. ton
Owoce
- jabłka – 3,6 mln ton
- wiśnie – 195 tys. ton
- śliwki – 110 tys. ton
- gruszki – 80 tys. ton
- czereśnie – 54 tys. ton
- brzoskwinie + morele + orzechy włoskie – 21 tys. ton
Łączną produkcję zebraną owoców jagodowych szacuje się na niespełna 0,6 mln t, o około 10% więcej od produkcji uzyskanej w roku 2015. Spośród owoców jagodowych, jedynie dla truskawek przewiduje się spadek produkcji w porównaniu do poprzedniego sezonu zbiorów. Tegoroczne warunki wegetacji były dla truskawek niezbyt korzystne, wpłynęły na skrócenie okresu zbioru.
Obserwuje się wzrost powierzchni uprawy porzeczek czarnych. Z powodu niskiej ceny skupu, część owoców tego gatunku nie została w tym sezonie zebrana. W ostatnich latach notuje się także nowe nasadzenia malin, co przyczynia się do osiągania coraz większej produkcji owoców tego gatunku. W bieżącym roku możliwe byłoby osiągniecie rekordowych zbiorów, gdyby nie osłabienie plantacji po ubiegłorocznej suszy, ograniczenie plonowania maliny jesiennej poprzez choroby wirusowe oraz mniej korzystne warunki w końcowej fazie zbiorów.
Szacunkowe zbiory owoców jagodowych:
- truskawki – 197 tys. ton
- porzeczki (czarne i kolorowe) – 166 tys. ton
- maliny – 125 tys. ton
- agrest – 12 tys. ton
- pozostałe – 70 tys. ton
Powyższe oceny mogą ulec skorygowaniu w oparciu o ostateczne wyniki z badania struktury gospodarstw rolnych w zakresie powierzchni upraw oraz dane dotyczące skupu niektórych gatunków owoców. mk