W Polsce sezon na truskawki rozpoczynamy w kwietniu pierwszymi uprawianymi w szklarniach truskawkami i kończymy na koniec jesieni. Większość produkcji pochodzi z gospodarstw w wielkości od 1 do 10 ha. W tym roku te gospodarstwa borykają się z wyzwaniem za wyzwaniem.
Obecny sezon jest znacznie trudniejszy niż poprzednie lata. Gwałtowny wzrost kosztów uprawy, wzrost cen materiałów do sadzenia, nawozów, energii i brak rąk do pracy, znacząco zmniejsza zyski plantatorów.
Polska jest trzecim co do wielkości producentem truskawek w Unii Europejskiej oraz jednym z największych eksporterów mrożonej truskawki na świecie. Wyprzedza nas jedynie Hiszpania i Niemcy.
W latach 2014 do 2020 w Polsce zbiory wahały od 146 tys. ton do 205 tys. ton. W tym od 54% do 70% truskawek dostarczono w postaci świeżego owocu i przetworzonego. W tej ilości wyeksportowano od 80 tys. ton do 120 tys. ton truskawek mrożonych, natomiast świeżej od 6 tys. ton do 19 tys. ton.
W roku 2021 zbiory wynosiły 156 tys. ton, eksport to 102 tys. ton, a w tym świeżego owocu 19,2 tys. ton i 82,8 tys. ton mrożonych.
Mrożone truskawki trafiły na rynek krajów należących do Unii Europejskiej, głównie do Niemiec, Holandii i Francji. Świeże owoce trafiły na rynek spoza krajów UE.
Jakie podsumowanie czeka nas za ten sezon?
Źródło: nawozy.eu
Fot: envatoelements