Na Rynku Hurtowym w Broniszach oferta polskich producentów bogata. Mimo chłodnej pogody pojawia się coraz więcej gatunków młodych warzyw, m.in. bób.
- Bób kosztuje od 38 zł/kg do 42.00 zł/kg. Cena jest jeszcze wysoka, ale to dopiero początek sezonu. Cebulka ze szczypiorkiem kosztuje od 1.70 do 2.00 zł za pęczek. Tańsza jest cukinia o 5.56 proc., teraz kosztuje od 4.00 do 4.50 zł/kg. Potaniała także fasolka szparagowa o 16.67 proc. i kosztuje od 28 do 36 zł/kg. Przeciętna cena fasolki to 30 zł/kg. Szparagi kosztują od 8.00 do 12.00 zł/kg, a szpinak od 5.00 do 7.00 zł/kg. Pomidory malinowe są w cenie od 3.66 do 5.00 zł/kg, a zwykłe od 3.00 do 4.00 zł/kg – wyjaśnia nam Anna Kaszewiak, ekspert z Rynku Hurtowego w Broniszach.
Drogie są stare pory. Ich cena waha się od 6.00 do 9.00 zł/kg, więc zdrożały o 9.3 proc.
Ziemniaki są w cenie od 52 groszy do 80 groszy za kilogram. Nieco droższa jest Irga - od 60 do 75 groszy. Z kolei młode ziemniaki kosztują od 2.50 do 3.50 zł/kg (spadek ceny o 14,29%), a młoda Irga kosztuje od 2.75 do 4.00 zł/kg (przeciętna cena 3.30 zł/kg) - tu także spadek ceny o 17.50 proc.
Tańsze są też ogórki spod osłon. Zanotowały spadek o 4,37 proc i teraz kosztują od 3.00 do 3.86 zł/kg.
Mniej warzyw z importu
Warzywa z importu ustępują miejsca warzywom krajowym. Z zagranicy dostaniemy bakłażany w cenie od 5.00 do 6.00 zł/kg, bataty od 8.00 do 9.00 zł/kg i brokuły od 8.00 do 10.00 zł/kg. Cukinia kosztuje od 4.50 do 5.50 zł/kg, a marchew od 1.90 do 3.00 zł/kg.
Papryka kolorowa (czerwona i żółta) kosztuje od 6.50 do 8.50 zł/kg. Droższa jest zielona - jej cena waha się od 8.00 do 11.00 zł/kg. Pomidorki koktajlowe kosztują od 4.50 do 11.00 zł/kg, a pory od 3.00 do 11.00 zł/kg.
Ziemniaki importowane są w cenie od 80 groszy do 1.20 zł/kg. Młode kosztują od 2.00 do 2.50 zł/kg - spadek ceny o 4.26 proc.
Truskawki i borówki
Truskawki są w cenie od 8 do 15 zł/kg - średnia cena to 12 zł/kg (spadek ceny o 7.69 proc). Z kolei importowane są w cenie od 7 do 12 zł/kg, w zależności od kraju pochodzenia i jakości. Borówki amerykańskie kosztują od 20 do 30 zł/kg.
Kamila Szałaj
Kamila Szałaj