Na Rynku Hurtowym w Broniszach podrożały ubiegłoroczne warzywa korzeniowe.
- Powstała luka podażowa na rynku. Spóźniają się młode warzywa korzeniowe, czyli marchewka, seler i pietruszka, więc automatycznie te gatunki z ubiegłego roku zdrożały. Za marchew klasy premium trzeba zapłacić ok. 1,8 zł, natomiast za cebulę ok. 1,2 zł – wyjaśnia nam Maciej Kmera, ekspert z Rynku Hurtowego w Broniszach.
Droższe są wreszcie ziemniaki. Pojawiła się już młoda Irga spod osłon, ale ceny są bardzo wysokie - myty kilogram tych ziemniaków kosztuje 16 zł. Nieco tańsze, bo po 12-13 zł są niemyte.
Nadal drogi jest szpinak i sałata, bo to są gatunki, których brakuje.
Droższe są wreszcie ziemniaki. Pojawiła się już młoda Irga spod osłon, ale ceny są bardzo wysokie - myty kilogram tych ziemniaków kosztuje 16 zł. Nieco tańsze, bo po 12-13 zł są niemyte.
Nadal drogi jest szpinak i sałata, bo to są gatunki, których brakuje.
- Szpinak jest po 10 zł, sałata 3 zł - wylicza ekspert.
Ogórki gruntowe i spod osłon kosztują tyle samo ok. 5-6 zł za kilogram. Spadły nieco ceny szparagów - do ok. 20 zł/kg, ale dostawy nie są jeszcze regularne.
Jeśli zaś chodzi o owoce, pojawiło się więcej truskawki z upraw gruntowych spod osłon. Cena za kilogram wynosi od 30 zł do 36 zł. Oprócz tego jest jeszcze importowana truskawka - z Grecji, Macedonii i Albanii.
Więcej o cenach warzyw i owoców dowiesz się z filmu!
Więcej o cenach warzyw i owoców dowiesz się z filmu!