- Marchew z poprzedniego sezonu jest w cenie 1,6-2 zł/kg, cebula po 1-1,3 zł/kg, a rekordowo wysokie ceny osiąga kapusta czerwona - 2 zł/kg. Od wielu lat nie notowaliśmy takich poziomów! Ceny pozostałych ubiegłorocznych kapustnych przyhamowały zwieszające się dostawy młodej kapusty, którą można kupić w cenie ok. 4 zł – wyjaśnia nam Maciej Kmera, ekspert z Rynku Hurtowego w Broniszach.
Z uwagi na chłodną pogodę opóźniają się dostawy fasolki szparagowej. Nadal kosztuje ona ok 35-40 zł/kg.
- Cena jest jeszcze zaporowa, delikatesowa - wyjaśnia Kmera.
Praktycznie zanika import, bo poza papryką dostępne są wszystkie warzywa z krajowych upraw.
Jeśli zaś chodzi o ceny truskawki, to od początku tygodnia obowiązuje cena od 10 zł za drobną w opakowaniu dwukilogramowym do nawet 17 zł za kilogram za sortowaną w klasie premium.
Szparagowa droga, szparagi tanie
Z handlu na Broniszach zadowolony jest producent fasolki szparagowej spod Białobrzegów. Niska podaż wywiera presję na wysokie ceny tego warzywa.
- Fasolka od kilku tygodni utrzymuje dobrą cenę. Wiadomo, że kupca mogłoby być więcej, ale nie ma co narzekać - wyjaśnia nam rolnik.
Z kolei producent szparagów z woj. łódzkiego zaznacza, że stawki są bardzo niskie.
- 5 czy 7 zł za pęczek szparagów to bardzo mało - mówi.
- Fasolka od kilku tygodni utrzymuje dobrą cenę. Wiadomo, że kupca mogłoby być więcej, ale nie ma co narzekać - wyjaśnia nam rolnik.
Z kolei producent szparagów z woj. łódzkiego zaznacza, że stawki są bardzo niskie.
- 5 czy 7 zł za pęczek szparagów to bardzo mało - mówi.
Więcej o cenach warzyw i owoców dowiesz się z filmu!