StoryEditor

Bronisze: są pierwsze dostawy fasolki szparagowej i kalafiorów

07.05.2021., 00:00h

Na Rynku Hurtowym w Broniszach przybywa polskich nowalijek, ale w porównaniu z ubiegłym rokiem są droższe. Pojawiła się fasolka szparagowa, kalafiory i młoda kapusta. Są także krajowe truskawki, a za kilka dni w ofercie producentów będą poziomki.

Mimo chłodnej pogody, na Rynku Hurtowym w Broniszach jest już sporo młodych warzyw z tegorocznych zbiorów, są one droższe niż w ubiegłym roku.

Dostaniemy botwinkę w cenie od 2, zł do 2,75 zł za pęczek. Buraki ćwikłowe są w cenie od 0,70 zł do złotówki, przeciętna cena to 0,85 zł.

- Dostępne są także młode buraczki - cena pęczka wynosi 2,5 zł do 3,5 zł, zaś przeciętna 3 zł złote. Tu notujemy spadek ceny o 25 proc. – wyjaśnia nam Anna Kaszewiak, ekspert z Rynku Hurtowego w Broniszach.

Dostaniemy także fasolkę szparagową w cenie od 35 zł do 45 zł za kilogram. 

- Jest to fasolka spod osłon. Mamy dopiero początek sezonu, a więc na razie są małe partie i wysokie ceny – zaznacza Kaszewiak. 

W ofercie producentów jest także cukinia, kalafiory i kalarepka. Za kilogram cukinii zapłacimy od 6 zł do 7 zł, czyli przeciętna cena to 6,5 zł za kilogram. Kalafiory kosztują od 5,75 do 7,5 zł za sztukę, a kalarepka od 2 zł do 2,75 zł za sztukę. Biała młoda kapusta kosztuje od 5 zł do 6,5 zł za sztukę.

- Zarówno kapusta biała młoda i kalafiory mają jeszcze nieregularne dostawy. Na pełnię sezonu musimy więc poczekać – wyjaśnia Kaszewiak.

Ogórki
gruntowe kosztują od 5,5 zł do 6,5 zł za kilogram. Trochę droższe są ogórki kwaszone - od 6,5 zł do 7,5 zł, a małosolne od 11 zł do 14 zł. Natomiast ogórki spod osłon kosztują od 5,5 zł do 6,5 zł za kilogram. 

Potaniały pomidory zwykłe. Aktualnie kosztują od 4,5 zł do 5,75, zaś przeciętna cena to 5,33 zł (spadek ceny o 3,09 proc.). Tanie są też pomidory malinowe - od 5, zł do 6,66 zł za kilogram.

Z nowalijek potaniał także rabarbar. Tu ceny spadły o 6,67 proc. Podrożała natomiast rzodkiewka. Za jej pęczek zapłacimy od 1,2 zł do 1,66 zł, czyli średnio 1,5 zł.

- Dość wysokie są ceny sałat. Sałata masłowa kosztuje od 3 zł do 3,9 zł za główkę, a sałata karbowana od 3 zł do 4 zł – zaznacza ekspertka.

Ze starych warzyw droższy jest seler korzeniowy. Cena jego kilograma wynosi 2 zł. Pietruszka korzeniowa kosztuje natomiast od 5,5 zł do 6,5 zł za kilogram, a natka pietruszki od 1,2 zł do 1,5 zł za pęczek. Szparagi są w cenie od 28 zł do 32 zł za kilogram, a szpinak kosztuje od 7 zł do 9 zł za kilogram.

Ziemniaki
są w cenie 40-50 groszy za kilogram. Nieco wyższe ceny notują ziemniaki odmiany Irga – od 55 groszy do złotówki za kilogram i odmiany Irys - od 1 zł do 1,5 zł za kilogram.

- Nie mamy jeszcze młodych ziemniaków z upraw spod osłon, być może w przyszłym tygodniu pojawią się w notowaniach – przewiduje Anna Kaszewiak.

Wiele warzyw z importu pokrywa się już z krajowymi warzywami (między innymi kalafiory, cukinia, kalarepka). Zagraniczna papryka kolorowa czerwona i żółta kosztuje od 11 zł do 15 zł za kilogram, a zielona od 8,5 zł do 9,5 zł za kilogram.

Jeśli zaś chodzi o owoce, pojawiły się już truskawki z upraw spod osłon (szklarnie/tunele foliowe). Cena za kilogram wynosi od 22 zł do 30 zł, zł. Za kilka dni w ofercie producentów będą także poziomki (z upraw spod osłon).

Z owoców importowanych, oprócz tradycyjnych cytrusów są też borówki amerykańskie w cenie od 25 zł do 45 zł za kg - w zależności od kalibru i kraju pochodzenia. Z kolei truskawki z importu kosztują od 16 zł do 18 zł za kilogram, a śliwki z importu - od 9 zł do 11 zł .
22. listopad 2024 03:13