- Wiele warzyw potaniało, między innymi kalafiory, pomidorki koktajlowe, pomidory, ziemniaki młode - mówi w rozmowie z nami Anna Kaszewiak, ekspert z Rynku Hurtowego w Broniszach.
Aktualnie na rynku dostaniemy bakłażany. Za kilogram trzeba zapłacić od 6,00 do 6,75 zł. Ich przeciętna cena wynosi 6,50 zł. Ziemniaki młode są w cenie od 2,00 do 3,00 złotych za kilogram, czyli średnio po 2,65 zł. To spory spadek, bo aż o 7,02 proc. Pomidory z importu kosztują od 5,50 do 10,00 zł/kg. Ich cena spadła o 3,12 proc. Natomiast pomidorki koktajlowe są w cenie od 12,00 do 16,00 zl/kg. Jest ona niższa o 3,45 proc. Tańsze są także kalafiory o około 16 proc. Teraz za sztukę zapłacimy od 7,20 do 8,00 zł. Kalarepka kosztuje od 1,90 do 2,30 za szt, a brokuły od 6,40 do 7,00 zł za kg.
Nieco wyższą cenę notuje cukinia. Za kilogram zapłacimy od 5,20 do 5,60 zł; przeciętna cena to 5,50 zł. Natomiast marchew jest w cenie 1,35 do 1,60 zł, seler naciowy od 3,25 do 3,60 zł za sztukę, a rzodkiewka od 1,35 do 1,55 zł za pęczek.
Nadal wysoka cena jest porów: od 3,85 do 9,50 zł za kg. Z kolei papryka zielona kosztuje od 9,50 do 11,00 zł/kg, a kolorowa (czerwona, żółta) od 11,00 do 16,00 zł.
Warzywa krajowe: tańsze ogórki i pomidory
Natomiast ceny warzyw krajowych są w miarę stabilne, choć niektóre gatunki odnotowały spadki.
- Potaniały ogórki małosolne. Za kilogram zapłacimy od 16,00 do 20,00 zł. Cena ogórków gruntowych spod osłon kształtuje się na poziomie od 9,00 do 11,00 zł/kg. A ogórki spod osłon krótkie są w cenie od 6,75 do 7,50 zł/kg – wylicza Anna Kaszewiak.
Spadły też nieco ceny pomidorów, zarówno malinowych jak i zwykłych.
- Pomidory malinowe są w cenie od 14,00 do 17,00 zł/kg, co oznacza spadek o 13,89 proc. Z kolei pomidory zwykłe kosztują od 12,50 do 16,00 zł/kg – wyjaśnia Kaszewiak.
Również polskie pory są droższe: cena kilograma dochodzi do 7,50 zł.
Pojawiła się już polska rzodkiewka. Za pęczek trzeba zapłacić od 2,20 do 2,75 zł. Dostępne są też sałaty masłowe, karbowane. Przeciętna cena główki wynosi 3,30 do 3,60 zł.