Mimo chłodnej pogody, na Rynku Hurtowym w Broniszach oferta młodych warzyw z tegorocznych zbiorów poszerza się o kolejne gatunki.
Dostaniemy botwinkę w cenie od 2, zł do 2,75 zł za pęczek. Buraki ćwikłowe są w cenie od 0,90 zł do 1,20 zł, przeciętna cena to 0,85 zł.
- Dostępne są także młode buraczki - cena pęczka wynosi 2 zł do 3,50 zł. Z kolei cebulka ze szczypiorkiem kosztuje od 1,70 zł do 2,00 zł za pęczek – wyjaśnia nam Anna Kaszewiak, ekspert z Rynku Hurtowego w Broniszach.
Staniała kalarepka - średnio o 23,8 proc. Teraz za sztukę zapłacimy od 80 groszy do 1,20 zł. Średnia cena to 1 zł.
Cukinia kosztuje od 5,00 zł do 6,50 zł za kilogram, a kabaczki są w cenie od 7,00 do 9,00 zł. Fasolka szparagowa spod osłon kosztuje średnio około 40,00 zł za kilogram (na razie tylko żółta).
Kalafior kosztuje od 5,00 do 7,00 zł za sztukę, zaś kapusta biała młoda kosztuje od 3,00 do 4,50 zł za sztukę. Natomiast biała kapusta w kilogramach kosztuje od 1,60 do 2,00 złotych. Kapusta pekińska jest w cenie od 2,00 do 3,00 zł za kilogram.
Ogórki gruntowe są w cenie od 6,50 do 7,50 zł za kilogram, małosolne kosztują od 12,00 do 14,00 złotych. Tańsze są ogórki gruntowe - kilogram kosztuje od 2,50 do 3,00 zł (spadek ceny o 18,57%).
Pieczarki kosztują od 6,50 do 8,00 zł za kilogram, a boczniak od 10,00 do 15,00 zł za kilogram. Nieco staniała pietruszka zarówno korzeniowa jak i młoda w pęczkach. Pietruszka korzeniowa kosztuje od 7,00 do 10,00 zł (spadek ceny o 10%), a młoda w pęczkach od 2,50 do 3,50 za pęczek (spadek o 14,29%).
Włoszczyzna młoda w pęczkach kosztuje od 4,00 do 5,00 zł, a „stara” około 4,00 zł. Ziemniaki młode odmiana Irga, cena kilograma od 6,00 do 9,00 złotych. Natomiast ziemniaki kosztują od 60 groszy do 1,50 za kilogram, rozpiętość cenowa wynika z jakości i zapotrzebowania na konkretne odmiany.
Polskie truskawki są w cenie od 18,00 do 25,00 złotych za kilogram.
Jeśli chodzi o warzywa z importu, tu ceny są stabilne. Bakłażan kosztuje od 5,50 do 6,00 zł za kilogram, bataty są w cenie od 5,75 do 7,00 zł za kilogram. Brokuły kosztują od 9,00 do 10,00 zł za kilogram, cukinia od 5,00 do 6,00 złotych za kilogram, a kalafiory są w cenie od 8,00 do 12 zł za sztukę.
Papryka kolorowa (czerwona i żółta) kosztuje od 6,60 do 8,00 zł za kilogram, zielona droższa od 14,00 do 16,00 złotych za kilogram. Pomidorki koktajlowe kosztują od 4,00 do 10,00 zł. Seler naciowy kosztuje od 2,75 do 3,00 złotych za sztukę, a sałata lodowa od 5,00 do 6,00 zł za główkę.
Cukinia kosztuje od 5,00 zł do 6,50 zł za kilogram, a kabaczki są w cenie od 7,00 do 9,00 zł. Fasolka szparagowa spod osłon kosztuje średnio około 40,00 zł za kilogram (na razie tylko żółta).
Kalafior kosztuje od 5,00 do 7,00 zł za sztukę, zaś kapusta biała młoda kosztuje od 3,00 do 4,50 zł za sztukę. Natomiast biała kapusta w kilogramach kosztuje od 1,60 do 2,00 złotych. Kapusta pekińska jest w cenie od 2,00 do 3,00 zł za kilogram.
Ogórki gruntowe są w cenie od 6,50 do 7,50 zł za kilogram, małosolne kosztują od 12,00 do 14,00 złotych. Tańsze są ogórki gruntowe - kilogram kosztuje od 2,50 do 3,00 zł (spadek ceny o 18,57%).
Pieczarki kosztują od 6,50 do 8,00 zł za kilogram, a boczniak od 10,00 do 15,00 zł za kilogram. Nieco staniała pietruszka zarówno korzeniowa jak i młoda w pęczkach. Pietruszka korzeniowa kosztuje od 7,00 do 10,00 zł (spadek ceny o 10%), a młoda w pęczkach od 2,50 do 3,50 za pęczek (spadek o 14,29%).
Również tańsza jest rzodkiewka, seler korzeniowy, szparagi i szpinak.
Szpinak kosztuje od 6,00 do 8,00 złotych za kilogram (cena niższa o 12,5%), rzodkiewka tańsza o 24,81%, szparagi o 7,14%. Pomidory spod osłon kosztują od 3,00 do 3,85 za kilogram (spadek ceny o 22,22%), malinowe droższe, cena kilograma – średnia to 5,00 złotych.
Włoszczyzna młoda w pęczkach kosztuje od 4,00 do 5,00 zł, a „stara” około 4,00 zł. Ziemniaki młode odmiana Irga, cena kilograma od 6,00 do 9,00 złotych. Natomiast ziemniaki kosztują od 60 groszy do 1,50 za kilogram, rozpiętość cenowa wynika z jakości i zapotrzebowania na konkretne odmiany.
Polskie truskawki są w cenie od 18,00 do 25,00 złotych za kilogram.
Jeśli chodzi o warzywa z importu, tu ceny są stabilne. Bakłażan kosztuje od 5,50 do 6,00 zł za kilogram, bataty są w cenie od 5,75 do 7,00 zł za kilogram. Brokuły kosztują od 9,00 do 10,00 zł za kilogram, cukinia od 5,00 do 6,00 złotych za kilogram, a kalafiory są w cenie od 8,00 do 12 zł za sztukę.
Papryka kolorowa (czerwona i żółta) kosztuje od 6,60 do 8,00 zł za kilogram, zielona droższa od 14,00 do 16,00 złotych za kilogram. Pomidorki koktajlowe kosztują od 4,00 do 10,00 zł. Seler naciowy kosztuje od 2,75 do 3,00 złotych za sztukę, a sałata lodowa od 5,00 do 6,00 zł za główkę.