O niskich cenach cebuli pisaliśmy już ponad miesiąc temu, wtedy stawki wynosiły 10 gr/kg. Teraz producenci donoszą, że przetwórnie płacą za cebulę 8 gr/kg, a czasami nawet mniej niż 5 gr/kg. - Skupujący cebulę mają świadomość, że w tym roku tego warzywa jest bardzo dużo. Do tego zdają sobie sprawę, że część rolników posiała odmiany typu hiszpańskiego i amerykańskiego, które muszą natychmiast sprzedać. Obniżają więc maksymalnie cenę. Jeśli dostanę 8 gr/kg, to przy plonie 100 t/ha nie jest jeszcze najgorzej - mówi producent warzyw spod Inowrocławia. W tym roku posiał 3 ha cebuli w typie hiszpańskim, do sprzedania została mu jeszcze 1/3. Resztę cebuli (z 6 ha) planuje przechować i sprzedać, gdy jej ceny wzrosną.
Tak dramatycznie niskie ceny to wypadkowa kilku czynników. Po pierwsze ubiegłoroczna wysoka cena tego warzywa zachęciła wiele osób do zwiększenia areału, a innych do rozpoczęcia uprawy. Po drugie w tym sezonie warunki wilgotnościowe były dobre. Przez większość czasu (nie wszędzie) wody nie brakowało i cebule dorosły do znacznych rozmiarów, więc plon z hektara jest również wysoki.
Wyszło, więc jak zawsze - cebula płaci raz na 3 lata. Producenci skuszeni wizją łatwego zarobku "się przejechali". Niepotrzebnie cierpią także Ci, którzy cebulę uprawiają od dawna, ale oni do zmieniających się co roku cen są już chyba przyzwyczajeni.