Rynek cebuli ulega stopniowym, ewolucyjnym zmianom. Pojawiają się modyfikacje w technologii produkcji, a także przechowalnictwie i organizacji sprzedaży. Być może dla wielu rolników zmiany nie są widoczne na pierwszy rzut oka, ale gdy spojrzymy wstecz o 10, 15 czy nawet 25 lat, dostrzeżemy skalę przeobrażeń. Producentów interesuje jednak przyszłość. Tak naprawdę nikt jej nie zna, ale na podstawie tendencji minionych lat można postawić dzisiaj wiarygodne prognozy co do przyszłości.
Średnie zbiory cebuli w Polsce w latach 2013–2015 wyniosły 587 tys. ton rocznie i były o 20% niższe od tych z lat 2004–2006. Wynika to ze zmniejszania areału zasiewów. Wystepują co prawda wahania w poszczególnych latach, ale tendencja jest stała. Średnio w latach 2013–2015 uprawiano co roku 23 tys. ha cebuli, podczas gdy w latach 2004–2006 35 tys. ha. Areał uległ więc zmniejszeniu o 34%. Spada też powierzchnia innych warzyw w uprawie polowej. Łączna powierzchnia warzyw uległa obniżeniu w stosunku do lat 2004–2006 o 26% i w wyniosła w latach 2013–2015 średnio 162 tys. ha rocznie. Cebula stanowi średnio 14% powierzchni warzyw polowych (…). Paweł Kraciński
Więcej w numerze 7/2016 WiOM, s. 10-12.