Na Słowacji marchew w marcu kosztowała średnio 1,80 zł/kg*, kapusta biała 1,90 zł/kg, ogórki 5,24 zł/kg, papryka czerwona 9,58 zł/kg, cebula 1,68 zł/. Z warzyw importowanych dostępne były m.in pomidory po 4,72 zł/kg, czosnek po 13,44 zł/kg i pory po 3,74 zł/kg.
U Czechów za 500g brokułów trzeba było zapłacić 7,95 zł/kg*, czosnek kosztował 18,26 zł/kg, kapusta biała 3,20 zł/kg, ogórki sałatkowe 3,57 zł/kg, papryka czerwona 14,24 zł/kg, a pory 4,99 zł/kg. Nasi południowi sąsiedzi sprowadzają zza granicy cebulę, która kosztuje u nich 2,09 zł/kg, marchew - 2,37 zł/kg oraz pomidory, których cena wynosi średnio 6,15 zł/kg.
*ceny warzyw podano dla ułatwienia w złotówkach, przelicznik wyniósł 1 EUR = 4,3226 zł dla warzyw słowackich oraz 1 CZK = 0,1589 dla warzyw czeskich.
mk
Źródło: FAMMU/FAPA