Sytuacja na rynku warzyw krajowych spod osłon przedstawia się następująco:
- stopniowy spadek cen ogórków szklarniowych do poziomu 5,00–6,00 zł/kg skutecznie zablokował import z Hiszpanii, Holandii, Ukrainy,
- ceny pomidorów malinowych są jeszcze wysokie i wynoszą od 10,00–19,00 zł/kg,
- na rynku pojawiły się krajowe pomidory czerwone w cenie 11,00–15,00 zł/kg – dla porównania ceny hiszpańskich i tureckich wynoszą 6,00–7,00 zł/kg,
- pojawiły się pierwsze ulubione przez Polaków rzodkiewki z białym końcem w cenie 2,20 do 2,50 zł/pęczek.
- odnotowano rekordowe ceny kapusty białej 2,30 do 3,00 zł/kg – to najwyższy poziom cen obserwowanych na Rynku Bronisze od 2000 roku – równolegle w sprzedaży jest kapusta młoda z importu, która nie może konkurować z krajową ze względu na inną użyteczność kulinarną,
- następuje powolny, lecz nieunikniony wzrost cen cebuli obecnie 2,00 do 2,50 zł/kg, hurtownicy przewidują w najbliższych tygodniach wzrost jej ceny do około 4,00 zł/kg, jest to spowodowane niskimi zbiorami w całej Europie oraz brakiem perspektyw importowych,
- stabilne lecz wysokie ceny marchwi 1,50–2,00 zł/kg; pietruszki 7,00–9,00 zł/kg; kapusty czerwonej 3,00–3,85 zł/kg
Pojawiają się już owoce pochodzące z chłodni kontrolowanych.
Większość popularnych odmian kosztuje w granicach 0,55–0,80 zł/kg.
Odmiany: Golden, Red Chief, Cortland, Alwa – 0,80–1,25 zł/kg, Szara Reneta, Empire od 1,25 do 1,66 zł/kg.
Maciej Kania
źródło: mat. prasowe Rynku Hurtowego Bronisze