Na Węgrzech eksperci przewidują spadki w produkcji na poziomie 15-20%. Susza spowodowała straty głównie w rejonie miasta Makó, na plantacjach nie zaopatrzonych w systemy nawadniania. Na giełdzie w Budapeszcie cena czosnku w pierwszych 7 tygodniach br. była o 27% wyższa niż w analogicznym okresie 2015 r. i wyniosła (3,29 EUR/kg). Jeszcze w 2000 r. Węgrzy produkowali 13 tys. ton czosnku, obecnie produkcja znacznie się zmniejszyła i wynosi 7,2 tys. ton (2014 r.), uprawia się go na 950 ha.
W regionie Shandong (wsch. Chiny) 30-50% czosnku mogło zostać zniszczone przez styczniowe mrozy. Zbiory w tym rejonie rozpoczną się w czerwcu. Na ceny tego warzywa mają wpływ również cenowe spekulacje. Obecnie tona czosnku kosztuje 2000 USD, rok temu wynosiła 1000 USD. Przewidywany jest jej dalszy wzrost, nawet do poziomu 3000 USD/t.
Inne nastroje panują w Hiszpanii. Tamtejsi producenci i hurtownicy liczą na dobry sezon. Spowodowane to jest m.in. wzrastającymi cenami chińskiego czosnku (import z Chin może być nieopłacalny). Hiszpańskie plantacje są w dobrej kondycji dzięki sprzyjającym warunkom pogodowym podczas zimy. Od stycznia do października 2015 r. Hiszpanie wyeksportowali 126 tys. ton czosnku o wartości 200 mln EUR.
mk
mk
Źródło: freshplaza.com