W minionym roku Turcja wyeksportowała łącznie 3,55 mln ton owoców i warzyw, czyli o 3%
więcej niż rok wcześniej – 3.732 mln ton. Ze wspomnianej ilości około 784,0 tys. ton stanowił eksport do państw unijnych.
Dane produkcyjne nie obejmują wprowadzonego od stycznia rosyjskiego embarga na tureckie produkty. W ubiegłym sezonie największym importerem tureckich owoców i warzyw była właśnie Rosja, z wynikiem 1,283 mln ton wobec 1,333 mln ton w roku 2014. Drugim pod względem wolumenu importu owoców i warzyw z Turcji był Irak – 658,2 tys. ton i kolejno Ukraina – 163,3 tys. ton, Niemcy – 150,2 tys. ton oraz Arabia Saudyjska – 143,5 tys. ton i Rumunia – ponad 110,0 tys. ton.
W eksportowanych z Turcji produktach dominowały zdecydowanie owoce – w roku 2015 było to 2,599 mln ton. Warzywa stanowiły dokładnie 950,9 tys. ton. Wśród owoców najwięcej wyeksportowano mandarynek – 561,5 tys. ton, cytryn – 471,6 tys. ton, pomarańczy – niemal 334,0 tys. ton oraz winogrona – 175,2 tys. ton. Natomiast najwięcej spośród warzyw wysłano z Turcji pomidorów – 541,7 tys. ton oraz cebuli – niecałe 94,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA