Jurie Bodrug, ambasador republiki Mołdawii w Polsce, powiedział dziennikarzom: „Chcemy aby cała Polska wiedziała, jak dobre są nasze winogrona i ile słońca jest w naszych owocach”. Valerin Cebotari, przedstawiciel ministerstwa rolnictwa Mołdawii, poinformował natomiast o możliwościach eksportowych tego kraju. Jak przekazał, głównym rynkiem eksportowym mołdawskich winogron jest Rumunia. Do Polski trafia ok 12 tys. ton winogron wyprodukowanych w Republice Mołdawii. W ofercie producentów i handlowców z Mołdawii są winogrona ciemne i jasne. Odmianą dominującą na tamtejszym rynku jest ‘Moldova’ o ciemnofioletowych owocach. Mołdawskie winogrona są obecnie sprzedawane w Polsce przez dwóch dystrybutorów: Green Factory i Tomprex.
W czasie trwania Dni Mołdawskich kupcy i dostawcy owoców handlujący na terenie rynku hurtowego w Broniszach mieli możliwość spróbowania winogron pochodzących z mołdawskich upraw. Mogli także przeprowadzić rozmowy handlowe z producentami i eksporterami zainteresowanymi dostawami winogron do Polski.
Winogrona oprócz tego, że są smaczne, mają także cenne właściwości prozdrowotne. Zawierają m.in. witaminy oraz flawonoidy, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, neutralizującymi wolne rodniki. Ma to znaczenie przede wszystkim w profilaktyce chorób nowotworowych, ale pozwala również zapobiegać, np. chorobom serca.
am
Źródło: www.bronisze.com.pl