Hiszpański eksport cebuli na przestrzeni ostatnich 10 lat wzrósł blisko o połowę. Dekadę temu sprzedaż cebuli za granicę kształtowała się na poziomie około 230,0 - 240,0 tys. ton rocznie. W 2014 r. eksport tego warzywa wyniósł 339,2 tys. ton, a rok temu 352,2 tys. ton.
Największym odbiorcą hiszpańskiej cebuli są kraje unijne, do których wysłano w ubiegłym roku 278,1 tys. ton warzywa. Reszta, 74,1 tys. ton trafiła do krajów trzecich. Najwięcej importują Brytyjczycy - 100,9 tys. ton oraz Niemcy - 86,7 tys. ton. Na trzecim miejscu, o dziwo, znalazła się Brazylia z importem na poziomie 48,8 tys. ton. Poza tym do znaczących odbiorców hiszpańskiej cebuli należą: Portugalczycy - 23,7 tys. ton, Francuzi - 22,8 tys. ton oraz Holendrzy - 17,7 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA