Z najnowszych danych opublikowanych przez FEPEX wynika że, w okresie pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie 5,781 mln ton owoców i warzyw, a zaimportowali w analogicznym okresie 1,313 mln ton tych produktów.
Ze wspomnianej ilości eksportu około 2,904 mln ton stanowiły wysłane w okresie od stycznia do końca maja owoce, a pozostałe 2,877 mln ton wyeksportowane warzywa.
Gatunkiem mającym największy udział w hiszpańskim eksporcie były pomarańcze z wynikiem 997,7 tys. ton. Ważnym owocem w strukturze eksportu okazały się również mandarynki, których sprzedano zagranicę 615,2 tys. Wsród warzyw liderem eksportu są pomidory (568,5 tys. ton), a za nimi plasują się różnego rodzaju sałaty, których wyeksportowano przeszło 450,0 tys. ton oraz słodka papryka (367,2 tys. ton).
Podział wolumenu eksportu w poszczególnych miesiącach prezentował się następująco:
- styczeń - 1,304 mln ton
- luty - 1,184 mln ton
- marzec - 1,157 mln ton
- kwiecień - 1,062 mln ton
- maj - 1,073 mln ton
W przypadku importowanych owoców i warzyw w analogicznym okresie pierwszych pięciu miesięcy br. zakupiono około 1,313 mln ton. W tym 681,9 tys. ton stanowił import samych owoców, a 651,3 tys. ton warzyw. Najważniejszym produktem, który Hiszpanie kupowali były ziemniaki (415,2 tys. ton). Ponadto spore ilości stanowiły banany z wynikiem 127,6 tys. ton, jabłka – 107,1 tys. ton oraz cebula – niecałe 53,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA