W roku 2015 Hiszpanie wyeksportowali 950,5 tys. ton pomidorów wobec 968,0 tys. ton rok
wcześniej. Są to ilości niewiele mniejsze od holenderskich. Zdecydowanie największymi importerami hiszpańskich pomidorów są kraje unijne, gdzie w zeszłym roku trafiło ich aż 936,3 tys ton (98,5%). Pozostałe 15,0 tys. ton także trafiło na kontynet europejski, do
Szwajcarii i Norwegii.
Wśród państw unijnych aż 218,6 tys. ton zaimportowali z Hiszpanii Niemcy i to właśnie ten kraj jest największym importerem hiszpańskich pomidorów od lat. Na drugim miejscu znalazła się Wielka Brytania z wynikiem 146,3 tys. ton, oraz kolejno Francja – prawie 140,0 tys. ton, Holandia – 110,7 tys. ton. Na piątym miejscu według holenderskiego źródła, z importem na poziomie 64,5 tys. ton pomidorów uplasowała się Polska.
Przeczytaj: Ile pomidorów eksportują Holendrzy?
Źródło: FAMMU/FAPA