W 2014 roku niderlandzcy eksporterzy wysłali za granicę 5,44 mln ton świeżych warzyw. Sprzedaż zagraniczna rośnie tu z roku na rok, w 2008 r. kształtowała się na poziomie 5 mln ton. Dla zobrazowania, można podać, że łączny eksport w tej gałęzi ogrodnictwa, wszystkich państw świata, wyniósł blisko 40 mln ton, zatem Holendrzy mieli ponad 13% udział w światowych obrotach.
Jakie gatunki wysyłają Holendrzy do innych państw? Bezsprzecznie na 1. miejscu cebula – 1,6 mln ton, na 2. miejscu pomidory – 1,12 mln ton, a na najniższym stopniu podium ogórki – 588 tys. ton. Zaraz za ogórkami plasuje się marchew – 501 tys. ton i słodka papryka – 416 tys. ton. Mniejsze znaczenie w eksporcie ma kapusta, której Holandia sprzedaje 175 tys. ton.
mk
Źródło: FAMMU/FAPA