Cebula w województwie małopolskim jest skupowana po 0,70-0,80 zł/kg, a na Podkarpaciu za 0,50-0,85 zł/kg. Średnia cena tego warzywa spadła aż o 15 gr do poziomu 0,71 zł/kg. Jeżeli chodzi o kapustę białą to jej cena w Małopolsce wynosi 1,00 zł/kg, a na Podkarpaciu spółdzielnie płacą 0,70-1,00 zł/kg tego warzywa. Średnio wychodzi 0,90 zł/kg, podczas gdy przed rokiem było to 1,34 zł/kg.
Dużo tańsza niż przed rokiem jest marchew, bo prawie dwukrotnie. W Małopolsce spółdzielnie płacą 0,70–0,80 zł/kg korzeni, a w województwie podkarpackim tylko 0,50–0,60 zł/kg. W ciągu tygodnia spółdzielnie bardzo obniżyły cenę za kilogram pietruszki średnio z 3,32 zł do 2,47 zł, co jest dalekie od zeszłorocznego poziomu cenowego w tym samym okresie – 5,11 zł/kg.
Również dwa razy mniej płacą za ogórka gruntowego (6-9 cm), w łódzkim 1,10 zł/kg a w małopolskim 1,40–1,60 zł/kg. Z kolei za kilogram papryki czerwonej spółdzielnie gotowe są zapłacić 2,80 zł w Małopolsce oraz 3,00–4,00 zł w województwie podkarpackim. Na tę chwile cena na paprykę jest wyższa niż przed rokiem.
Źródło. Rynek owoców i warzyw świeżych Nr 31/2016