Wielkość ubiegłorocznego eksportu (wliczając w tą ilość reeksport) pomidorów z Holandii wyniosła 999,1 tys. ton wobec 1043,5 tys. ton rok wcześniej. Dekadę temu holenderski eksport kształtował się na poziomie niecałych 800,0 tys. ton.
Najważniejszym importerem holenderskich pomidorów są kraje unijne, do których w roku 2015 trafiło 95% wszystkich sprzedawanych pomidorów, czyli około 949,7 tys. ton. Spośród państw unijnych największym odbiorcą tego warzywa są od lat Niemcy, gdzie w minionym roku wysłano 420,8 tys. ton pomidorów. Na kolejnych miejscach znalazła się Wielka Brytania z wynikiem 165,4 tys. ton, Włochy – 60,7 ty. ton, Szwecja – 52,8 tys. ton oraz Czechy – 32,0 tys. ton i Belgia z wynikiem 30,5 tys. ton. W 2015 r. Polska zaimportowała z Holandii 28,2 tys. ton pomidorów, zajmując dziewiąte miejsce na liście importerów.
Źródło: FAMMU/FAPA