Według danych Agreste, w bieżącym roku we Francji zebrane zostanie około 126,0 tys. ton ogórków - to dokładnie tyle samo co rok wcześniej. W 2015 r. kraj ten zaimportował w sumie 74,3 tys. ton ogórków, a w tym samym czasie wyeksportował 15,5 tys. ton tych warzyw. Największe ilości sprowadzono z pozostałych państw unijnych – w sumie 68,0 tys. ton z czego 47,5 tys. ton stanowiły zakupy z Hiszpanii a 13,7 tys. ton z Holandii. W przypadku eksportu około 6,7 tys. ton skierowano na rynki trzecie, a po około 4,0 tys. ton do sąsiedniej Belgii i Niemiec. Ogórki uprawiano na 566 ha. 392 ha przypadły na uprawy pod osłonami, a pozostałe 174 ha na produkcję polową.
W przypadku francuskiego rynku pomidorów, prognoza z końca lipca szacowała tegoroczne zbiory na poziomie 615,6 tys. ton z czego zdecydowana większość zbiorów przypada na pomidory szklarniowe. W sumie ze wspomnianej ilości około 600,6 tys. ton to zbiory pomidorów szklarniowych, a zaledwie 15,0 tys. ton gruntowych.
Pomidory we Francji uprawiane są na powierzchni 2 230 ha, z czego 1 900 ha to obszar przeznaczony na produkcję pod osłonami. Francja to liczący się na rynku importer pomidorów – w minionym roku sprowadzono ich aż 541,3 tys. ton. 335,3 tys. ton zakupiono z państw trzecich, a 206,0 tys. ton z państw unijnych. Najwięksi dostawcy na francuski rynek to Maroko z ubiegłorocznym wynikiem 310,5 tys. ton, Hiszpania, która w 2015 r. dostarczyła 124,3 tys. ton oraz Belgia, z której kupiono ponad 36,0 tys. ton pomidorów. W 2015 roku Francuzi wyeksportowali niemal 243,0 tys. ton pomidorów z czego najwięcej z nich skierowano na rynek niemiecki – 75,3 tys. ton oraz belgijski – 33,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA