Popularność żywności ekologicznej we Francji wzrasta. Według francuskiej agencji Agence Bio wartość ekologicznych artykułów żywnościowych wyniosła 5,75 mld euro, co oznacza blisko 15% wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim.
20% francuskich jajek i 12% mleka pochodzi z gospodarstw ekologicznych. Jednak największy wzrost odnotowano w sprzedaży produktów świeżych (+24%). Wraz ze wzrostem powierzchni upraw zwiększa się również areał ekologicznych upraw, który wzrósł o 23,1% i zajmuje obecnie 1 375 328 ha, co stanowi 5% użytków rolnych we Francji. Zmiany są podyktowane m.in. przez gwałtownie rosnące zainteresowanie supermarketów produktami ekologicznymi.
Rozwój rynku żywności ekologicznej u naszych zachodnich sąsiadów wiąże się z ich rosnącymi dochodami oraz ze zwiększającą się świadomością społeczeństwa odnośnie zdrowego odżywiania. Średni roczny dochód netto na osobę wyniósł w Niemczech w 2015 r. blisko 32 tys. $ (ponad 100 tys. złotych). To sprawia, że rynek produktów ekologicznych dynamicznie się rozwija, jest szeroko promowany i wciąż zdobywa nowych klientów.
Źródło: freshplaza.com