Według najnowszych danych szacunkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w bieżącym roku prognozowane zbiory owoców ogółem w Polsce to około 4110,0 tys. ton wobec 4099,8 tys. ton w minionym roku. Ze wspomnianej wielkości szacunki dotyczące samych tylko zbiorów owoców z drzew to 3595,0 tys. ton, w tym 3200,0 tys. ton stanowią same tylko jabłka. Pozostała ilość owoców to owoce jagodowe z prognozowanym wynikiem 515,0 tys. ton.
W przypadku szacunków dla warzyw – łącznie ogółem powinno ich zostać zebrane 5080,0 tys. ton z czego 4090,0 tys. ton to same warzywa gruntowe. W tej grupie produktowej jak co roku dominuje produkcja białej kapusty z szacunkiem około 950,0 tys. ton. Ponadto 990,0 tys. ton to proponowane zbiory warzyw spod osłon oraz 320,0 tys. ton pieczarek.
Źródło. FAMMU/FAPA
PRODUKCJA WEDŁUG IERIGŻ W TYS. TON |
|||
2014 |
2015 |
2016 prognoza |
|
OWOCE |
|||
Owoce łącznie |
4188,3 |
4099,8 |
4110,0 |
Owoce z drzew |
3625,0 |
3586,9 |
3595,0 |
jabłka |
3195,3 |
3168,8 |
3200,0 |
gruszki |
73,7 |
69,9 |
66,0 |
śliwki |
106,1 |
94,9 |
86,0 |
wiśnie |
176,5 |
179,4 |
175,0 |
czereśnie |
48,1 |
48,1 |
44,0 |
Owoce miękkie |
563,3 |
512,9 |
515,0 |
truskawki |
202,5 |
204,9 |
185,0 |
maliny |
125,9 |
79,9 |
115,0 |
porzeczki |
162,6 |
159,9 |
145,0 |
agrest |
12,4 |
12,1 |
13,0 |
aronia |
43,4 |
38,2 |
38,0 |
WARZYWA |
|||
Warzywa łącznie |
5607,1 |
4795,1 |
5080,0 |
Warzywa gruntowe |
4639,0 |
3792,8 |
4090,0 |
kapusta |
1156,4 |
875,0 |
950,0 |
marchew |
822,6 |
677,7 |
700,0 |
cebula |
651,1 |
548,4 |
630,0 |
kalafiory |
245,6 |
194,6 |
225,0 |
ogórki gruntowe |
266,9 |
220,6 |
220,0 |
pomidory gruntowe |
271,9 |
236,4 |
235,0 |
buraki ćwikłowe |
357,8 |
297,0 |
330,0 |
pozostałe warzywa gruntowe |
866,7 |
743,1 |
800,0 |
Warzywa spod osłon |
968,1 |
1002,3 |
990,0 |
pomidory spod osłon |
538,7 |
553,2 |
550,0 |
ogórki spod osłon |
265,1 |
266,7 |
260,0 |
pozostałe warzywa spod osłon |
164,3 |
182,4 |
180,0 |
pieczarki |
310,0 |
315,0 |
320,0
|