Na podwarszawskim rynku hurtowym w Broniszach króluje odmiana ‘Konferencja’. Za kilogram owoców tej odmiany trzeba zapłacić od 2 do 3 złotych. Gruszki sprzedawane są w skrzynkach po 20 kg. Poza ‘Konferencją’ dostępne są inne jesienne odmiany gruszek: ‘Bonkreta Williamsa’, ‘Bera Hardy’, ‘Bera Bosko’, ‘Carola’, ‘Concorde’, ‘Paten’. Ceny kilograma gruszek tych odmian wynoszą od 1,75 do 2,50 zł.
A dlaczego warto spożywać gruszki? Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Gruszki znane są od ponad 3 tysięcy lat. Europę podbiły na przełomie XVII i XVIII wieku. Świeża gruszka, średniej wielkości ma około 60 kalorii. Gruszki zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz rzadko spotykane w owocach pierwiastki – bor i jod. W owocach występują także kwasy owocowe (kwas jabłkowy i kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Gruszki to także źródło witamin: A, B1, B2, B6, C, PP, K. W skórce gruszki i tuż pod nią znajdują się naturalne barwniki – flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami o działaniu przeciwrakowym i przeciwzapalnym.
Gruszki można spożywać na surowo lub przetworzone w deserach, kompotach, dżemach, konfiturach i marmoladach.
am
Źródło: WR-SRH Bronisze