W ciągu ostatnich trzech lat import owoców i warzyw do państw skandynawskich stabilnie wzrastał. Wartość importu warzyw przekroczyła już sumę 1,74 mld euro, a owoców 2,77 mld euro.
W ujęciu ilościowym od roku 2013 zanotowano 8% wzrost importu warzyw i 5% dla owoców. Na czele największych importerów owoców i warzyw wśród omawianej grupy państw są Szwecja i Norwegia. W roku 2015 Szwedzi zaimportowali łącznie 768,8 tys. ton owoców o wartości 1,03 mld euro oraz 522,1 tys. ton warzyw za sumę 627,4 mln euro. Norwegia zajęła drugie miejsce z wynikiem 446,2 tys. ton w przypadku warzyw o wartości 548,8 mln euro oraz 543,3 tys. ton owoców za 904,7 mln euro.
W przypadku Szwecji największym zainteresowaniem cieszą się pomidory – niecałe 90,0 tys. ton, ziemianki oraz marchew. Podobna sytuacja ma miejsce również w przypadku Norwegii – tu również pomidory są najważniejszą pozycją w imporcie, tuż za nimi znajdują się kalafiory i kapusta. Największym eksporterem na norweski rynek pozostaje Hiszpania, skąd Norwegowie sprowadzają przede wszystkim owoce cytrusowe – niecałe 130,0 tys. ton oraz gruszki – ponad 111,0 tys. ton. W przypadku dostaw do Szwecji dominują owoce i warzywa z Holandii.
Źródło: FAMMU/FAPA