– Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta, ale najróżniejsze warzywa i owoce, które po procesie fermentacji smakują rewelacyjnie. Takie kiszonki robimy i uczymy innych jak samemu je przyrządzać. Dodatkowo są bardzo zdrowe. Najnowsze badania nad wpływem bakterii kwasu mlekowego na organizm człowieka wskazują, że mają dobroczynny wpływ na psychikę człowieka.
Kisiciele gościli w Centrum Zdrowia Psychicznego w Słupsku, gdzie wraz z pensjonariuszami i kadrą ośrodka przeprowadzali warsztaty z kiszenia. Powstały różnokolorowe kiszonki, ale także zakwas z buraków, kiszone gruszki czy kiszone cytryny.
Zapraszamy na fotorelację z zajęć. Opublikowane zdjęcia przedstawiają uczniów z Zespołu Szkół Mechanicznych i Logistycznych oraz kadrę Szpitala.
To już kolejna akcja przeprowadzona przez grupę Kisicieli z Mechanika. O poprzedniej możesz przeczytać tutaj.
Maciej Kania
Źródło: Marcin Kisielewski – mat. prasowe