StoryEditor

Majowy wysyp warzyw

04.05.2018., 11:26h

Na rynku hurtowym w Broniszach w pierwszym tygodniu maja ze względu na dużą podaż potaniały szparagi. Ich ceny hurtowe wynosiły od 6 do 10 zł/kg. Spadły również ceny krajowych pomidorów. Pomidory malinowe oferowano w cenie 5-7 zł/kg. Zwykłe, czerwone pomidory były tańsze – można było je nabyć już od 3,15 do 4.65 zł/kg.

Na początku maja na podwarszawskim rynku hurtowym oferowano krajowe rzodkiewki (po 0,8-1,2 zł/pęczek) i krajową botwinę (2 zł/pęczek). Były już pierwsze dostawy krajowej młodej kapusty głowiastej białej z produkcji w tunelach. Jej ceny hurtowe wahały się od 4 do 6 zł, w zależności od wielkości główki. Krajowe ogórki całkowicie wyeliminowały import. Krótkie sałatkowe sprzedawano w cenie od 3,85 do 5 zł/kg, a tzw. gruntowe (nadające się do przygotowania małosolnych) – od 4,5 do 5,75 zł/kg.  Spore były dostawy koperku, natki i szczypiorku. Dostępna była również młoda kapusta pekińska oraz krajowa kalarepa w cenie 2 zł/szt.

am

Źródło: Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy Bronisze SA

 

 

23. listopad 2024 09:11