Spółdzielnie od zeszłego tygodnia prawie nie zmieniły cen skupu. Kilkugroszowy wzrost zanotował burak ćwikłowy i kosztuje obecnie 0,79 zł/kg, z kolei pietruszka spadła o parę groszy i jej obecna cena to 3,04 zł/kg.
Ciekawie wypada porównanie bieżącej sytuacji do tej z analogicznego okresu roku poprzedniego. Obecne ceny wszystkich warzyw ujętych w zestawieniu są dużo wyższe. Kapusta biała, która przed rokiem kosztowała 0,30 zł/kg, teraz ma cenę wyższą blisko trzykrotnie. Spółdzielnie dwa razy więcej płacą za cebulę, seler, pietruszkę i marchew. Z kolei cena buraków i kapusty pekińskiej jest wyższa o około 50 proc. niż w grudniu zeszłego roku.
Zakłady przetwórcze i chłodnie utrzymały ceny skupu cebuli, kalafiora i brokuła na poziomie sprzed tygodnia.
W hurcie również delikatnie wzrosła maksymalna cena za buraki ćwikłowe. Na rynku w Broniszach kosztowały one nawet 1,30 zł/kg, podczas gdy w Kaliszu najwyższa uzyskiwana cena wynosiła 0,80 gr, a w Sandomierzu 0,70 zł/kg. Na giełdzie w Kaliszu cena cebuli wahała się między 0,80 - 1,00 zł/kg, a w niedalekiej Łodzi była dwukrotnie wyższa i wyniosła 1,60 - 2,10 zł/kg. W Poznaniu drogi był seler, za kilogram trzeba było zapłacić co najmniej 3,60 zł.
mk
źródło: Rynek owoców i warzyw świeżych, Nr 50/2015