- buraki ćwikłowe – najtańsze były w Kaliszu 0,50-0,60 zł/kg; taką samą cenę minimalną uzyskiwali sprzedający w Łodzi, ale tam rozrzut był znacznie większy, aż do 1,00 zł/kg; z kolei na Franowie (Poznań) za to samo warzywo trzeba było zapłacić 1,00-1,20 zł/kg;
- cebula biała – ceny wahają się od 0,40-1,40 zł/kg, przy czym w ciągu ostatniego miesiąca wzrosła o ponad 30% cena minimalna, jaką otrzymują handlujący; najtaniej na giełdzie kaliskiej 0,40-0,50 zł/kg; w Broniszach, Lublinie, Łodzi i Rzeszowie ceny porównywalne, w granicach 0,45-0,80 zł/kg; najdrożej znów w Poznaniu aż 0,80-1,40 zł/kg;
- kalafiory – zmniejsza się podaż tego warzywa, więc i ceny rosną, w ciągu ostatnich 4 tygodni poszybowały nawet o 100% w górę; obecnie jedna róża kosztuje od 2,00 zł w Kaliszu, Łodzi i Poznaniu, natomiast w Warszawie ceny zaczynają się dopiero 4,00 zł;
- kapusta biała – w przypadku tego gatunku od ostatniego notowania wzrosła cena minimalna, a spadła maksymalna, obecnie ceny 1 sztuki rozpoczynają się na wszystkich giełdach od 1 zł
- marchew – tu cena jest stabilna; przynajmniej 0,50 zł/kg marchwi trzeba zapłacić w Broniszach i Kaliszu, w Lublinie ceny zaczynają się od 0,70 zł/kg, a w Poznaniu od 0,80 zł/kg;
- pietruszka – cena bez zmian w granicach 1,20-3,00 zł/kg; najtańsza w Kaliszu i Łodzi;
- pory – dostępne na Rynku Hurtowym Bronisze (2,00-3,00 zł/kg) i w Rzeszowie (1,20-1,30 zł/kg);
- selery – kilogram tego warzywa w cenie 1,20-2,40 zł; zdecydowanie najtaniej w Kaliszu, w innych miastach (oprócz Łodzi) ceny zaczynają się od 1,60 zł/kg;
- ziemniaki – ceny maksymalna uzyskiwana na giełdach spadła z 0,80 zł/kg do 0,73 zł/kg; najniższe ceny 0,25 zł/kg płaci się na Broniszach; w Kaliszu i Łodzi 0,33 zł/kg, przy czym w Kaliszu cena maksymalna to jedynie 0,40 zł/kg, a w Łodzi za dobry towar można dostać nawet przeszło 0,70 zł/kg, co jest najlepszym wynikiem w zestawieniu; średnio ziemniaki w cenie 0,40-0,50 zł/kg;
Źródło: Rynek owoców i warzyw świeżych, Nr 45