Ceny skupu netto w spółdzielniach ogrodniczych dla takich warzyw jak kapusta biała, kapusta pekińska, cebula, burak, marchew, seler w ciągu ostatniego tygodnia niewiele się zmieniły. Mocno potaniał kalafior z 2,04 zł/kg do 1,46 zł/kg. Spadek o 20 gr zanotowały również brokuły i obecnie ich średnia cena wynosi 1,42 zł/kg. W ostatnim tygodniu wzrosła natomiast cena sałaty z 0,88 zł do 1,10 zł.
Zakłady przetwórcze i chłodnie skupują obieraną cebulę po 1,35 zł/kg. Uzyskiwana przez producentów cena jest o 30 gr wyższa niż przed rokiem. Podobnie sytuacja ma się w przypadku różyczkowanego kalafiora. Obecnie jest on wyceniany na 1,45 zł/kg, podczas gdy przed rokiem płacono 1,05 zł/kg. Cena różyczkowanego brokuła kształtuje się w okolicach 1,80 zł/kg, a marchwi na kostkę 0,28 zł/kg.
mk
źródło: Rynek owoców i warzyw świeżych, Nr 47/2015