Polski eksport mrożonych owoców i warzyw znacząco wyhamował w kwietniu i maju, głównie wskutek ograniczenia sprzedaży do sektora HoReCa.
- Sektor przetwórstwa owoców i warzyw był jednym z najbardziej dotkniętych pandemią, w którym sprzedaż eksportowa w drugim kwartale tego roku zmalała o 7,2 proc. w porównainiu do okresu rok wcześniej – informują analitycy w publikacji Agro Nawigator Banku PKO BP.
W pierwszym kwartale 2020 roku wartość sprzedaży zagranicznej owoców mrożonych zanotowała wzrost o 5,6 proc, ale w kwietniu i maju zmalała o 5,5 proc. Jak podaje PKO BP dużo mniej mrożonek eksportowano do Niderlandów, Szwecji, a także Belgii.
Największy spadek popytu obserwowano w przypadku mrożonych czarnych porzeczek. Ich eksport w kwietniu i maju zmalał o 9,9 proc. r/r wobec wzrostu o 31,6 proc. r/r w pierwszym kwartale.
Znacząco obniżyła się dynamika eksportu mrożonych malin, a także mrożonych wiśni.
Do marca utrzymywała się także wzrostowa tendencja w eksporcie mrożonych warzyw. W pierwszym kwartale 2020 r. ich sprzedaż w ujęciu wartościowym zwiększyła się o 4,7 proc. r/r, a łącznie w kwietniu i maju zmalała o 16,2 proc. r/r. Spadek nastąpił głównie w wyniku załamania sprzedaży do Niemiec – największego odbiorcy mrożonych warzyw z Polski. Eksport do tego kraju zmalał o 24,4 proc. r/r.
- Wartość eksportu mrożonek warzywnych z Polski od lipca’19 do maja’20 była zbliżona do tej z sezonu poprzedniego, choć jego wolumen zmalał o 4,3 proc. r/r. Od początku sezonu utrzymywało się niskie tempo sprzedaży mrożonych warzyw do Białorusi – łącznie w sezonie 2019/21 eksport do tego kraju zmalał o 25,3 proc. r/r - wyjaśniają bankowi analitycy.
ksz, oprac. na podst. Agro Nawigator PKO BP