StoryEditor

Po ile warzywa dla zakładów przetwórczych?

10.08.2016., 10:39h
Początek sierpnia to czas gdy na rynku pojawiają się kolejne warzywa z przeznaczeniem dla zakładów przetwórczych.

Na początku sierpnia do przetwórstwa trafił już także szeroki asortyment warzyw m.in. brokułów różyczkowanych, których stawki kształtowały się od 1,60 do 1,75 zł/kg. Za kalafiory różyczkowane płacono mniej, bo od 1,00 do 1,30 zł/kg. Fasola szparagowa skupowana była przez zakłady w cenach od 0,70-0,80 zł/kg, podczas gdy na rynku produktów świeżych można było uzyskać nawet 2,50 zł/kg. Cukinie dostarczano do mroźni w cenach od 0,25 do 0,70 zł/kg w zależności od jakości i przeznaczenia, a na rynku warzyw świeżych otrzymywano od 0,80 do 1,00 zł/kg.

23. listopad 2024 15:26