- Buraki ćwikłowe – za 1 kg tego warzywa najmniej zapłacisz na Broniszach – 0,45-0,65 zł. Na innych giełdach ceny minimalne są niewiele wyższe. Po 0,50 zł/kg trzeba zapłacić w Sandomierzu i Łodzi, 0,70 zł/kg w Lublinie i aż 1,00 zł/kg na poznańskiej giełdzie. Ceny maksymalne oprócz Poznania nie przekraczają 1 zł/kg.
- Młode buraki – sprzedawane są w pęczkach na Broniszach po 1-1,50 zł
- Marchew – kosztuje od 50 gr/kg (Bronisze, Sandomierz), przez 70 gr w Łodzi, 80 gr w Lublinie do 1,20 zł/kg w Poznaniu – to ceny minimalne. Maksymalne kształtują się następująco od 0,7 zł/kg w Broniszach do 1,5 zł/kg w Poznaniu
- Pietruszka – na Broniszach trzeba za nią zapłacić 2,50-3,50 zł/kg, w Lublinie 3,00-4,40 zł/kg, a w Poznaniu 2,40-3,00 zł/kg. Podobnie jest w Łodzi – 2,40-3,20 zł/kg.
- Rzodkiewka – wróciła na giełdy i jej pęczek kosztuje od 70-80 gr do 1,00-1,20 zł.
- Seler – opłaca się go sprzedawać w Lublinie - 2,40-2,60 zł/kg. Na pozostałych giełdach ceny są następujące - Bronisze 1,50-2,00 zł/kg, Poznań 2,00-2,50 zł/kg, Sandomierz 1,80-2,50 zł/kg, Łódź 1,40-3,00 zł/kg.
Źródło. Rynek owoców i warzyw świeżych, Nr 33/2016