Rolnicy zrzeszeni w Langard rozpoczęli tegoroczne zbiory 21 marca. Jeden z nich, Labinot Elshani mówi, że dzięki chłodnej zimie i korzystnych warunkach w ciągu ostatnich kilku tygodni pierwszy zbiór rabarbaru w Nadrenii przypadł w tym roku ponad tydzień wcześniej niż rok temu. – Spodziewamy się, że plony pod względem ilościowym i jakościowym będą wysokie w tym sezonie. Popularność rabarbaru wzrasta, co przekłada się na ciągły wzrost powierzchni produkcji w ostatnich latach – tłumaczy producent.
Eksportowy hit
W Nadrenii ponad 30 producentów uprawia rabarbar na powierzchni 250 ha. Czyni to Landgard jednym z największych niemieckich dostawców rabarbaru. Organizacja nie poprzestaje na zaspokajaniu popytu na krajowym podwórku. Nadreński rabarbar stał się eksportowym hitem i trafia na rynki Anglii, Francji, Austrii, Skandynawii czy Szwajcarii.
Około 90% zebranych łodyg jest sprzedawanych w stanie świeżym. Reszta jest przetwarzana m.in. na soki, na które w ostatnich latach rośnie zainteresowanie.
Źródło: freshplaza.com