Unijny import świeżych warzyw z państw pozaunijnych wzrósł w pierwszej połowie bieżącego roku. W stosunku do pierwszych sześciu miesięcy minionego roku unijni importerzy sprowadzili z państw trzecich o 23% produktów w ujęciu ilościowym i o 11% w ujęciu wartościowym. W sumie w omawianym okresie pierwszej połowy bieżącego roku zaimportowano 1,55 mln ton warzyw o wartości 1,602 mld euro.
Najważniejszymi dostawcami na unijny rynek były w zasadzie dwa kraje Maroko i Egipt. W pierwszej połowie bieżącego roku dostawy z Maroka wzrosły w ujęciu ilościowym o 13% i wyniosły 482,5 tys. ton. W przypadku dostaw z Egiptu – wzrosły one o 10% do około 250,5 tys. ton. W sumie kraje unijne z Maroka zaimportowały około 31% łącznych dostaw na unijny rynek warzyw, a z Egiptu około 15% dostaw. Wartość marokańskich warzyw przekroczyła sumę 591,6 mln euro, a egipskich około 155,5 mln euro.
Najwięcej z Maroka zaimportowano pomidorów – 247,2 tys. ton o wartości prawie 250,0 mln euro (o 8% więcej wobec roku poprzedniego w ujęciu ilościowym i o 7% więcej w wartościowym). W przypadku dostaw z Egiptu dominowały w nich ziemniaki z wynikiem 157,5 tys. ton oraz cebula z wynikiem 72,3 tys. ton.
Poza wspomnianymi dwoma krajami z państw trzecich Unia importowała spore ilości warzyw również z Turcji – około 238,0 tys. ton z dominującymi tu ziemniakami – 173,5 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPPA