Według GUS, produkcja mrożonych warzyw w Polsce w trzecim kwartale tego roku w firmach dużych zmalała o 11 proc. w porównaniu do poprzedniego roku, z czego we wrześniu o 15 proc. A wrzesień, obok października jest miesiącem o największym wolumenie produkcji mrożonych warzyw w kraju.
- W warunkach wzrostu podaży warzyw gruntowych w Polsce mniejsza produkcja mrożonek może sugerować utrzymywanie się niskiego popytu na te produkty w warunkach ograniczenia, z powodu pandemii, działalności sektora food service - czytamy w publikacji Agro Nawigator Banku PKO BP.
- Relatywnie większy spadek eksportu mrożonych warzyw z Polski w sezonie 2019/20 (-20 tys. t) wobec spadku produkcji (-10 tys. t) wskazywać może także na nieznacznie wyższy poziom zapasów mrożonych warzyw z sezonu 2019/20 – oceniają analitycy PKO BP.
W publikacji czytamy, że od stycznia od sierpnia polski eksport mrożonych, przetworzonych ziemniaków, obejmujący m.in. frytki, zmalał aż o 21,4 proc.
Z powodu COVID-19, popyt na ziemniaki do przetwórstwa w krajach Europy Zachodniej jest niższy o 15 proc. w porównaniu do okresu sprzed pandemii.
Według GUS przeciętna cena skupu ziemniaków we wrześniu wynosiła 32,48 zł/dt i była niższa o 23 proc. w porównaniu do poprzedniego roku. Spadły także ceny innych warzyw do przetwórstwa. Np. przeciętna cena skupu cebuli obranej w październiku zmalała o 53 proc. (rok do roku), a marchwi na kostkę o 8 proc.
ksz, oprac. na podst. PKO BP, fot. Biedronka