Najwcześniej w nowym sezonie wiosną w sprzedaży ukazują się sałata, rzodkiewka, pomidor, młoda marchew, ogórki, szczypiorek, nać pietruszki, cebula z dymki. Po zbiorze warzywa te szybko więdną, starzeją się i gniją.
Pakując warzywa do skrzynek czy kartonów, należy układać je jedną lub dwiema warstwami, aby nie narażać na zgniecenia i zaparzenia. Opakowania transportowe powinny odpowiednio zabezpieczyć towar przed uszkodzeniami mechanicznymi. Wnętrze opakowań zbiorczych często wykłada się dodatkowo folią, aby zabezpieczyć towar przez zbyt intensywną transpiracją. W handlu już można spotkać specjalne wykładki foliowe do skrzynek i kartonów, jak i nakładki zabezpieczające warzywa przed więdnięciem. Zastosowanie ciemnych i nieprzezroczystych folii poleca się do młodych warzyw wrażliwych na działanie światła, jak szparagi białe czy cykoria.
Pakując warzywa do skrzynek czy kartonów, należy układać je jedną lub dwiema warstwami, aby nie narażać na zgniecenia i zaparzenia. Opakowania transportowe powinny odpowiednio zabezpieczyć towar przed uszkodzeniami mechanicznymi. Wnętrze opakowań zbiorczych często wykłada się dodatkowo folią, aby zabezpieczyć towar przez zbyt intensywną transpiracją. W handlu już można spotkać specjalne wykładki foliowe do skrzynek i kartonów, jak i nakładki zabezpieczające warzywa przed więdnięciem. Zastosowanie ciemnych i nieprzezroczystych folii poleca się do młodych warzyw wrażliwych na działanie światła, jak szparagi białe czy cykoria.
Dobrym rozwiązaniem w handlu nowalijkami są opakowania jednostkowe, o małej pojemności, stanowiące integralną część zakupu.
Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!
Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!