Współgospodarzem spotkania WiOM jest firma Agrosad, działająca w Błaszkach (powiat sieradzki, województwo łódzkie) od roku 1992. Z powodzeniem i w przyjacielskiej atmosferze udało się już zorganizować wspólnie kilka spotkań zarówno w polu, jak i w przechowalni. Teraz podejmiemy tematykę ziemniaczano-cebulową.
Wejście do sieci handlowych nie jest łatwe, a jeszcze trudniejsze okazuje się sprostanie ich wymaganiom na „świątek i piątek” nawet, gdy nie obrodziło, gdy trudno kupić warzywa w rozsądnej cenie lub gdy podaż przewyższa popyt. Warto więc poznać możliwości kontraktacji, umożliwiające bezpieczne „lądowanie” nawet w skrajnych sezonach.
Sprostać wymaganiom odbiorców. Spotkanie z firmą Agrosad dla producentów ziemniaków i cebuli. Program:
1. Utrzymanie standardów jakościowych na polu - Rafał Woźniak – Kierownik ds. Kontraktacji firmy Agrosad
- Wady uprawowe ziemniaka – charakterystyka najpopularniejszych wad powstających podczas upraw i zbiorów
- Odmianowość ziemniaka – selekcja odmian wg różnych kryteriów (typy kulinarne, odporność przechowalnicza, odporność produkcyjno-handlowa)
- GlobalGAP – Standard coraz częściej wymagany przez sieci handlowe
2. Utrzymanie standardów jakościowych podczas produkcji - Rafał Wągrowski – Kierownik ds. zarządzania jakością firmy Agrosad
- Wady przechowalnicze – charakterystyka najpopularniejszych wad powstałych podczas przechowywania surowca; zmiany surowca w czasie sezonu
- Współtworzenie specyfikacji handlowych – współpraca pomiędzy dostawcą a sieciami handlowymi; tworzenie nowych produktów
- Testy produkcyjne – próby jakościowe oraz klasyfikacja surowca oraz opakowań
3. „Solana Polska, odmiany na dziś i na jutro” – Robert Roszewski, wiceprezes zarządu Solana Polska
4. „Złota w polu i w przechowalni. Cebule z Hazery to złoty interes” – Mariusz Płucinik, Hazera
5. “Dobór odmiany – klucz do sukcesu w produkcji i konfekcjonowaniu ziemniaka” Damian Wojciechowski, Europlant
6. "PNOS proponuje cebule od Hiszpanów po Rijnsburgery" – Dariusz Kacprzak – dyrektor ds. sprzedaży nasion profesjonalnych
Warta podkreślenia jest innowacyjność firmy Agrosad – śledzenie nowych trendów żywieniowych i podążanie za nimi. Agrosad przygotowuje wysyłki ziemniaków oznakowanych nie tylko typem kulinarnym, ale również konkretną odmianą.
Kliknij TUTAJ, by się zapisać!
Katarzyna Wójcik