StoryEditor

Trwają zbiory czarnej porzeczki

25.07.2017., 11:06h

Polska jest największym producentem porzeczki czarnej na świecie i najważniejszym dostawcą na rynki międzynarodowe. Zebrane owoce niemal w całości (95%) trafiają do przetwórstwa – przeznacza się je na soki lub do mrożenia.

W tym sezonie skup owoców przez zakłady przetwórcze rozpoczął się cenami wyższymi od ubiegłorocznych. Według notowań IERiGŻ-PIB (za MRiRW), w drugim tygodniu lipca br. (10–11 VII 2017) przeciętnie za kilogram porzeczki czarnej płacono 1,16 zł (ok. 1 zł/kg za owoce do tłoczenia i 1,2–1,5 zł/kg za surowiec do mrożenia), czyli o ponad 93% więcej niż w tym samum okresie ubiegłego roku i o 16% więcej niż w pierwszym tygodniu lipca br. (3–4 VII 2017). W kolejnym tygodniu (17–18 VII 2017)  ceny spadły o 0,3–0,4 zł/kg, do ok. 0,7 zł/kg za owoce do tłoczenia i 0,9–1 zł/kg za porzeczkę przeznaczoną do mrożenia. Obecnie sytuacja w skupie jest zmienna, ale utrzymuje się tendencja spadkowa, a część zakładów przestała skupować surowiec.

Według IERiGŻ, w ostatnich trzech latach z powodu wysokiej podaży tych owoców, przy stabilnym popycie, ceny porzeczki czarnej w skupie  utrzymywały się na niskim poziomie 0,55–0,60 zł/kg. Obserwowany na początku sezonu skupu wzrost cen prawdopodobnie wynikał z zapowiedzi niższej produkcji porzeczki czarnej w porównaniu z poprzednim sezonem (wg informacji Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnej Porzeczki, tegoroczne zbiory mogą być nawet o połowę mniejsze od ubiegłorocznych, które wynosiły 125 tys. t). Główną przyczyną spadku zbiorów są straty spowodowane wiosennymi przymrozkami, ale także coraz słabsza kondycja krzewów, wynikająca z ograniczania przez producentów ze względów ekonomicznych nakładów na nawożenie, pielęgnację i ochronę.

Warto dodać, że od początku br., według notowań Foodnews, ceny mrożonej porzeczki czarnej wzrosły o około 40%, jednak nadal utrzymują się na relatywnie niskim poziomie. Z informacji przedstawicieli branży przetwórczej wynika, że zapasy mrożonej czarnej porzeczki, a także koncentratu soku z tych owoców nadal są wysokie, co działa hamująco na wzrost cen owoców w skupie.

am

Źródło: Bank BGŻ BNP Paribas, PAP

22. listopad 2024 01:24