Maroko, gdzie przebieg produkcji jest bardzo podobny do hiszpańskiego, jest głównym konkurentem tego kraju w uprawie i sprzedaży pomidorów w Unii Europejskiej.
Jak podaje serwis Freshplaza.com, Maroko zwiększyło sprzedaż pomidorów do krajów UE o 18 proc. w ciągu ostatnich 4 kampanii, podczas gdy Almeria (region, gdzie produkuje się najwięcej pomidorów w Hiszpanii - ok. 1 mln ton rocznie) zmniejszyła ją o 25 proc.
Na wzrost importu z Maroka na pewno miało wpływ silne zwiększenie powierzchni upraw pomidora. W 2001 roku było to 9 tys. Ha, w 2019 - 24 tys. Ha, a teraz ma być 26 tys. ha.
Ale, jak zauważa Freshplaza.com, najbardziej uderzający jest wzrost importu świeżych marokańskich pomidorów do Hiszpanii, który zwiększył się ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich czterech sezonów (z 35 700 ton do 79 900 ton). To samo dzieje się w Andaluzji, gdzie import świeżych marokańskich świeżych pomidorów wzrósł o 88%, oraz w Almerii, z czterokrotnym wzrostem, z 3350 ton w kampanii 2015/2016 do 12200 ton w sezonie 2019/20.
ksz, oprac. na podst. Freshplaza.com