Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 14 proc. Polaków spełniło ten warunek w lipcu 2020 roku. To o 2 pkt. proc. mniej niż w czerwcu. Jednocześnie nie zmieniła się wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16 proc. Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.
W lipcu truskawki cieszyły się największą popularnością spośród wszystkich owoców. Spożywało je 86 proc. Polaków w tym 21 proc. przynajmniej 4-5 razy w tygodniu.
Na drugim miejscu znalazły się jabłka (67 proc.), a na trzecim banany (65 proc.). Codziennie pierwszy z tych owoców spożywało 4 proc. badanych, natomiast banany jedynie 1 proc.
Inne owoce okazały się mniej popularne, np. czereśnie w tygodniu poprzedzającym badanie jadło 59 proc. respondentów.
W porównaniu do czerwca wzrosła popularność większości owoców.
Interpretując powyższe wyniki należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Top trzy wśród warzyw, pomidory (94 proc.), młode ziemniaki (94 proc.) oraz ogórki (90 proc.). Przy czym odpowiednio 18 proc., 16 proc. i 6 proc. respondentów spożywało je codziennie.
W czerwcu na stołach Polaków pojawiały się także marchew (84 proc.), kapusta (67 proc.) oraz papryka (58 proc.). Marchew codziennie jadło 6 proc. respondentów, kapustę (1 proc.) natomiast paprykę (5 proc.).
Rzadziej jedzone są kalafior (59 proc.), fasola szparagowa (45 proc.), burak ćwikłowy (42 proc.), brokuły (35 proc.) oraz cukinia (29 proc.). Zdecydowana większość warzyw odnotowała wzrost wskazań. Jedynie marchew odnotowała spadek, natomiast pomidory pozostały na tym samym poziomie.
Warzywa i owoce posiłkach
Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia.
Polacy najczęściej jedli je podczas trzech (25 proc.) lub czterech (21 proc.) posiłków w ciągu dnia.
fot. Danuta Adamiak