Brandenburgia to niemiecki land, który graniczy od wschodu z Polską. Zajmuje powierzchnię blisko 30 tys. km2 (tak samo jak Wielkopolska). W 2016 r. warzywa uprawiano tam w 194 gospodarstwach na powierzchni 5 952 ha. Oznacza, to że średnio na gospodarstwo przypadło ponad 30 ha warzyw. W 50 gospodarstwach prowadzono uprawę ekologiczną. Produkcja warzyw jest skoncentrowana w powiecie Potsdam–Mittelmark, który leży niedaleko Berlina.
Warzywem nr 1 w Brandenburgii są bezsprzecznie szparagi. W ubiegłym sezonie zajęły one 3 345 ha, co stanowiło 56% ogółu upraw warzywnych. W porównaniu z rokiem 2015 plantacje szparagowe powiększyły się o 484 ha, czyli o blisko 17%. Dzięki znakomitej ubiegłorocznej wydajności, która wyniosła 5,9 t/ha, osiągnięto wielkość produkcji na poziomie 19 565 t – najwyższą od 1991 r.
Wśród innych uprawianych bezpośrednio za naszą zachodnią granicą warzyw ważne miejsce zajmują ogórki – 500 ha. Brandenburscy rolnicy osiągnęli w ubiegłym roku średni plon 64,2 t/ha. Marchew była uprawiana na 258 ha ze średnią wydajnością 56,3 t/ha.
W Brandenburgii 67 gospodarstw uprawia warzywa pod osłonami. Zajmują one łączną powierzchnię 47 ha. Ich sumaryczna produkcja wynosi niecałe 15 tys. t. Głównym gatunkiem uprawianym w szklarniach i tunelach jest pomidor –29 ha. Po 6 ha zajmują ogórki i papryka. mk
Źródło: freshplaza.com