- Konsumpcja truskawek we Włoszech wyniosła w minionym roku 86,6 tys. ton. To o 4% więcej w porównaniu z minionym sezonem. Z roku na rok jakość tych owoców się poprawia, a walory smakowe i wygląd przyciągaja włoskich konsumentów, zwłaszcza w okresie wiosennym.
- Rok 2016 był bardzo korzystny dla włoskiej truskawki. Odnotowano, że każde z włoskich gospodarstw domowych przynajmniej raz kupiło truskawki, a średnia wielkość spożycia przypadająca na jednego Włocha wyniosła 4,14 kg. Rekordowy był miesiąc kwiecień, w tym okresie kupiono najwięcej truskawek – w sumie 25,0 tys. ton. db
StoryEditor
Włochy: Eksport truskawek warty 36,5 mln euro
- W 2016 roku włoskie truskawki uprawiane były na łącznym areale 3640 ha (wzrost o 3% wobec roku 2015), a wartość wyeksportowanych owoców przekroczyła 36,5 mln euro – informuje FAMMU/FAPA.