Włosi zadowoleni z jakości zebranej w tym roku cebuli
- W ciągu ostatnich kilku miesięcy zebraliśmy cebulę z około 400 hektarów. Nasi partnerzy dostarczyli produkty, które były prawie idealne pod każdym względem. Było bardzo mało odpadów i doskonała zdrowotność warzyw spowodowały, że przechowywanie przebiega bardzo dobrze – wyjaśnił specjalista techniczny Stefano Campagna.
Jak informuje FreshPlaza, wśród uprawianych odmian producenci żółtej cebuli byli bardzo zadowoleni z odmiany „Derek”, a „Candor” wyróżniał się wśród białej cebuli.
Koszty produkcji cebuli wzrosły o około 500-700 euro/ha
- Rynek również dobrze reaguje, wielkość produkcji do sprzedaży jest dość zadowalająca, biorąc pod uwagę wysokie plony. W przyszłym roku planujemy utrzymanie stabilnych terenów uprawnych. Możliwość zarządzania siewem oznacza, że będziemy w stanie zaoferować do sprzedaży niezbędną ilość produktów odpowiadającą wymaganiom klientów – podkreślił specjalista.
Jednak producenci musieli zmierzyć się z pewnymi trudnościami, ponieważ koszty wzrosły o około 500-700 euro/ha z powodu wyższych kosztów paliwa, nawozów, pestycydów i innych czynników. Według Stefano Campagny to jest poważny problem i ma bezpośrednie konsekwencje dla zysku netto producentów.
Autor: Maryia Khamiuk
Fot. : Pixabay